Hlavní navigace

Microsoft uvolnil aktualizační embargo pro Windows 10

20. 3. 2018

Sdílet

 Autor: Fotolia © lkeskinen
Uživatelé Windows 10 už zase dostávají potřebné aktualizace. Embargo zapříčiněné hrozbami Meltdown a Spectre však nadále platí pro starší systémy.

Microsoft zrušil blokování bezpečnostních aktualizací Windows 10, které platilo pro počítače bez schváleného antivirového softwaru. Patchové embargo však nadále platí pro Windows 7 a Windows 8.1.

Firma k opatření přistoupila zkraje ledna v rámci boje proti hrozbám Spectre a Meltdown, které představovaly riziko prakticky pro všechny moderní procesory od Intelu, AMD a ARM. Podle Microsoftu totiž jeho bezpečnostní aktualizace mohla zamrazit počítače s antiviry nevhodně spolupracujícími s jádrem operačního systému. Aby Microsoft omezil chybovost aktualizačního procesu, začal od výrobců antivirů vyžadovat potvrzení, že jejich software je kompatibilní se Spectre/Meltdown záplatami. Toto potvrzení prokazoval nový klíč v registrech a v případě, že chyběl, aktualizace od Microsoftu se do počítače vůbec nestáhla.

příloha_ovladnete_sva_data

Opatření mělo platit až do odvolání, respektive tak dlouho, dokud si Microsoft nebude dostatečně jistý, že „většina uživatelů nebude zaznamenávat po instalaci bezpečnostních aktualizací pády systému“. Alespoň pro Windows 10 tuto jistotu získává teď, kdy bylo aktualizační embargo uvolněno. „Naše spolupráce s výrobci antivirů vyústila v udržitelný ekosystém vzájemné kompatibility,“ uvádí společnost.

Blokace se však i nadále týká systémů Windows 7 a Windows 8.1, jejichž uživatelé, chtějí-li aktualizaci, musí mít kompatibilní antivirus nastavující požadovaný klíč v registrech. A nadále platí i původně stanovené časové omezení uvedené výše. Windows 7, stále nejoblíbenější ze všech verzí, přitom byly blokádou zasaženy nejvíce, jako jediné totiž neobsahují antivir přímo od Microsoftu.

Byl pro vás článek přínosný?