Hlavní navigace

Microsoft vydal nový update Windows, řeší restarty kvůli chybám čipů Intelu

31. 1. 2018

Sdílet

 Autor: Fotolia © lkeskinen
Intel nedávno varoval uživatele, aby si nestahovali firmwarové aktualizace, vydané za účelem řešení zranitelností Spectre a Meltdown, protože způsobovaly náhodné restartování systému. Microsoft na to o víkendu reagoval vydáním aktualizace KB4078130.

Bezpečnostní aktualizace deaktivovala předchozí nestabilní záplatu. Nová aktualizace je reakcí Microsoftu na týden staré oznámení, které zákazníky firmy – podniky, výrobce i koncové uživatele – varovalo před nestabilní záplatou.

Podle Intelu může nový firmware „může způsobit neočekávaně vysoký počet restartů a dalších nepředvídatelných systémových reakcí na procesorech Broadwell a Haswell.“ Tyto stále ještě rozšířené čipy pochází z let 2015 a 2013.

Microsoft na nepříjemné zprávy reagoval odstraněním mitigací pro jednu ze tří zranitelných oblastí, které Meltdown a Spectre zasahují.

„Naše vlastní zkušenost je, že nestabilita systému může v určitých případech způsobit ztrátu dat,“ potvrzuje v podpůrném dokumentu k nové aktualizaci Microsoft. „Zatímco Intel testuje, aktualizuje a nasazuje nový mikrokód, my zpřístupňujeme aktualizace KB4078130, který specificky ruší mitigaci CVE-2017-5715 ‚Branch target injection vulnerability‘. V našem testování se ukázalo, že tato aktualizace popsané chování blokuje.“

příloha_ovladnete_sva_data

Aktualizace je dostupná pro všechny dosud podporované verze Windows, tedy 7, 8.1, 10 a související Windows Server edice. Spolu s tím Microsoft zveřejnil klíče, které IT administrátorům umožňují v registrech libovolně aktivovat či deaktivovat vybrané mitigace Spectre a Meltdown zranitelností.

Společnost Microsoft dále doporučuje uživatelům, aby poté, co Intel oznámí vyřešení problémů, uživatelé zablokované mitigace znovu povolili.

Byl pro vás článek přínosný?