Hlavní navigace

Microsoft Windows Server 2016 bude i v odlehčené verzi

7. 5. 2015

Sdílet

 Autor: © Fernando Madeira - Fotolia.com
Microsoft na konferenci Ignite představil několik novinek, kterých se dočkají uživatelé operačního systému Windows Server 2016, a dotkl se i podpory kontejnerů na platformě Linux i Windows .

Windows Server 2016 mají být vydány v polovině tohoto roku a jednou z největších novinek, kterou přinesou, jsou tzv. kontejnery. Jak prohlásil Mike Schutz z Microsoftu, „kontejnery jsou trendem dnešní doby, jelikož poskytují IT expertům při práci s aplikacemi větší flexibilitu.“

Přestože kontejnery existují již desítky let, zpopularizovány byly až v poslední době s vydáním open source kontejnerového systému Docker Engine. Kontejner je zjednodušeně řečeno balíček, do kterého je možné „zabalit“ aplikaci i s daty, což přináší dvě hlavní výhody: snadnou migraci dat na jiný server a lepší vnější kompatibilitu.

Kontejnery také urychlují vývojový cyklus. Jak uvedl Schutz, vývojáři totiž mohou vytvořit aplikaci na laptopu a následně ji rychle přenést k testování na server a uvést do ostrého provozu. I když Microsoft i Google používají kontejnery u svých cloudů již roky, Windows Server 2016 mají umožnit snadné používání kontejnerů i firemním zákazníkům.

Kromě toho, že nový OS bude podporovat kontejnery založené na Dockeru (tedy linuxové komponenty běžící na virtuálním stroji Hyper-V), budou Windows Server 2016 podporovat také nedávno představené kontejnery Windows Hyper-V (Windows Hyper-V Containers), jež mohou běžet přímo na Windows nainstalovaných na serveru. Výhodou kontejnerů Hyper-V je to, že jsou od sebe díky virtualizační technologii Hyper-V lépe odděleny, takže jsou oproti Dockeru prý bezpečnější.

Jak dodal Schutz, „kontejnerový přístup“ ke správě aplikací vede také k vzestupu konceptu tzv. mikroslužeb. Pomocí nich je možné komplexní aplikace rozdělit na několik jednotlivých komponent, přičemž každý komponent (jako třeba databáze na webovém serveru) může být nainstalován v odděleném kontejneru.

příloha_ovladnete_sva_data

„Díky tomu můžete aktualizovat kterýkoli prvek, aniž byste se museli bát dostupnosti dalším komponent,“ řekl Schutz s tím, že k lepšímu zavedení mikroslužeb Microsoft připravuje také ořezanou verzi OS Windows Server.

Ta bude asi 20x menší, než plnohodnotný OS a bude určena pouze k provozování kontejnerů. Tzv. Nano Server tedy bude obsahovat pouze věci, které uživatelé potřebují k provozu cloudové infrastruktury. Výhodou Nano Serveru je nejen to, že zabírá méně prostoru na disku, ale také to, že je možné jej rychleji nasadit a snadněji aktualizovat.

Microsoft vydal preview Nano serveru tento týden spolu s druhou preview verzí Windows Server 2016.

Byl pro vás článek přínosný?