Hlavní navigace

Mozilla bude pokračovat v zoufalé strategii vývoje Firefoxu

27. 8. 2011

Sdílet

Mozilla obhajuje uvolňování nových verzí Firefoxu každých šest týdnů, i když nepřináší skoro žádné novinky a naopak uživatelům komplikují život.

Mozilla je za poslední verze prohlížeče Firefox kritizována ze všech stran. Uživateli proto, že jim nepřinášejí skoro žádné novinky, firmami kvůli nárokům na IT administrátory a vývojáři kvůli nutnosti neustále upravovat svoje doplňky, protože nejsou s novými verzemi kompatibilní. Přesto ale hodlá Mozilla ve stávající strategii tvrdohlavě pokračovat.

Mitchell Bakerová, předsedkyně organizace Mozilla, konkrétně tvrdí, že častější vydávání nových majoritních verzí umožní uvolňovat nové funkce co nejdříve a ne je zbytečně oddalovat. Paradoxně ale Mozilla žádnou významnou novou funkci od uvolnění Firefoxu 4.0 nepředstavila. Bakerová ovšem argumentuje, že dříve nové funkce čekaly třeba rok na svoje uvedení a nedostaly se k uživatelům dříve. Tento argument ovšem nevysvětluje, proč musí nová verze Firefoxu přijít za každou cenu každých šest týdnů, ale třeba tříměsíční cyklus by v tomto případě nejspíš bohatě stačil.

Mozilla také popřela, že by hodlala odstranit z Firefoxu čísla verzí, jak se objevilo v médiích zhruba před dvěma týdny, protože i na tento krok Mozilla získala řadu velmi negativních reakcí od komunity kolem Firefoxu. Údaje ale šlo jen o informační šum a odstranění čísel z dialogu „O Aplikaci Firefox“ se nechystá, takže číslování verzí bude pokračovat podle plánu a nejbližší verze Firefoxu 7 by měla být uvolněna 27. září.

Hlavní novinkou pro blízkou budoucnost má být v souvislosti s vyřešením neustálého uvolňování nových majoritních verzí přechod na tzv. „tichý update“ Firefoxu, aby uživatelé nebyly obtěžováni upozorněními na nové verze browseru, ale aby aktualizace probíhala automaticky na pozadí podobně jako u Chrome.

Byl pro vás článek přínosný?