Hlavní navigace

Mozilla bude vydávat nový Firefox každých 16 týdnů

20. 3. 2011

Sdílet

I když Mozilla tvrdí, že nepřebírá strategii Googlu, chce se s vydáváním nových majoritních verzí Firefoxu vydat velmi podobným směrem.

Zdá se, že zdlouhavý a obtížný vývoj Firefoxu 4 je u konce a příští týden by měla být vydána finální verze. Ta také ohlásí nový model rychlejšího uvolňování nových verzí Firefoxu, který jako by z oka vypadl strategii konkurenčního Googlu. Přesto Mozilla tvrdí, že se nejedná o napodobování tohoto postupu.

Již před několika týdny se objevila informace o možném zrychlení vývojového cyklu Firefoxu (více viz článek Mozilla zrychluje vývojový cyklus Firefoxu), nicméně podle posledních informací to vypadá, že původně bláznivě znějící plán chce Mozilla brát skutečně vážně. Johnathan Nightingale, ředitel vývoje Firefoxu, tvrdí, že jeho společnost hodlá uvolňovat novinky tak rychle, jak to jen bude možné a zvažuje zavést multikanálové schéma vývoje, kdy budou nové funkce přidávány do série verzí – do nočních buildů, experimentálních verzí či beta verzí, které povedou k vytvoření co nejstabilnějších kódů až do vydání finálního produktu.

Konkrétně si Mozilla dala za cíl vydat nový Firefox každých 16 týdnů, což znamená že ještě letos bychom se měli dočkat Firefoxu 5 a 6. Nemá jít jen o bezpečnostní aktualizace, jako dosud, ale o zcela novou verzi. Podobný model zvolil i Google, který využívá čtyři kanály pro vývoj a výsledkem je nová majoritní verze prohlížeče Chrome každých 6 až 8 týdnů.

Al Hilva, analytik IDC, chválí plán Mozilly s tím, že je dobré vidět úsilí zaměřené na zrychlení vývojového cyklu Firefoxu. Podle Hilwy je tento krok Mozilly jednoznačně důsledkem tlaku, který na ní vyvíjí Google se svým Chrome, jehož vývojový model se ukázal jako úspěšný a rychlejší než kdy předtím. To nutí přímé konkurenty k akci a přináší to i výhody pro uživatele.

Vývojář Firefoxu Rob Sayre upřesňuje, že jakmile budou nové funkce připravené, objeví se ihned v nové verzi Firefoxu a nebude se čekat na majoritní verzi jako dosud, která by integrovala všechna nová vylepšení najednou (jedná se pravděpodobně o narážku na vývoj Firefoxu 4, který trval více než rok a jehož prodlužování zajistilo Mozille hojnou kritiku). K uživatelům by tak se novinky měly dostávat tedy téměř okamžitě.

Google ohlásil přechod na rychlý vývojový cyklus Chromu v červenci loňského roku, díky čemuž již vydal desátou majoritní verzi svého prohlížeče. Pokud nějaká z chystaných funkcí není dosud připravena a již je čas aktualizaci vypustit, je jednoduše přesunuta do další majoritní verze. Mozilla si již podobné schéma vyzkoušela v loňském roce, kdy upustila od plánovaného vydání Firefoxu 3.7 a místo toho nové funkce vydala v rámci pravidelné aktualizace 3.6.4. K bezproblémovému fungování nového modelu aktualizací potřebuje Firefox zlepšit systém updatů, které budou probíhat automaticky na pozadí, tak jak je tomu u Chrome. Uživatel by tedy při svojí práce neměl být nijak rušen a měl by mít vždy nejnovější verzi browseru.

Byl pro vás článek přínosný?