Hlavní navigace

Mozilla již testuje verzi Firefoxu pro rozhraní Windows 8

14. 2. 2013

Sdílet

 Autor:
Verzi prohlížeče přizpůsobenou dotykovému rozhraní posledního operačního systému od Microsoftu mají nyní k dispozici testeři.

Jak na svém blogu informoval Asa Dotzler, produktový manažer desktopového Firefoxu, v současné době je již k dispozici noční vývojová verze (označovaná také jako mozilla-central) Firefoxu pro Windows 8. Noční verze jsou typicky připravené na počáteční testování. Po nich obvykle vývoj přechází do fáze nazvané Aurora, která po třech měsících vyústí ve vydání finální verze prohlížeče.

„Pokud jste zapojeni do nočního vývojového kanálu Firefoxu a máte přístup k zařízení s Windows 8, pak by se vám dlaždice dané aplikace měla po instalaci středeční aktualizace objevit v pravé části domovské obrazovky,“ píše Dotzler. Na aplikaci je podle něj stále co vylepšovat, přesto by měla být natolik stabilní, že by jejímu testování nemělo nic bránit.

Mozilla již loni v říjnu uvolnila preview verzi prohlížeče pro dotykové rozhraní, přesněji týden předtím než Microsoft na trh uvedl Windows 8. Zájemci si tehdy mohli tuto verzi stáhnout z určeného úložiště. Od té doby Mozilla nezveřejnila žádné další informace o vývoji prohlížeče, až nyní. Včerejší přidání Firefoxu pro rozhraní Metro do nočního vývojového kanálu v praxi znamená, že tato verze bude denně aktualizována, a to vždy ve večerních hodinách.

Mozilla zatím nestanovila přesné datum vydání Firefoxu pro Windows 8. V jedné starší zprávě Dotzler uvedl, že hlavním cílem pro první čtvrtletí (které končí 31. března) je integrovat verzi s kanálem mozilla-central, což se povedlo. Práce na dotykovém Firefoxu trvají již téměř rok. Mozilla byla vůbec prvním výrobcem prohlížeče konkurujícího Internet Exploreru, který informoval o svém záměru vytvořit vlastní verzi pro Windows 8. Google se svým oznámením přišel o měsíc později.

Internetové prohlížeče mají v operačním systému Windows 8 zvláštní postavení. Verze pro rozhraní Metro mohou běžet mimo bezpečnostní mechanismus sandbox a mají přístup k většině systémových API na klasickém desktopu, stejně jako k API WinRT. Prohlížeče navíc mohou zcela obejít obchod Windows Store, protože při instalaci desktopové verze se automaticky nainstaluje také verze pro dotykové rozhraní.

Byl pro vás článek přínosný?