Hlavní navigace

Natavení Do Not Track bude ve Windows 8 automatické

Sdílet

 Autor:
Systém Windows 8 ve verzi pro výrobce (RTM, Release to Manufacturing) ukazuje, jak bude pracovat funkce Do Not Track (DNT) v Internet Exploreru 10.

Vedoucí ochrany soukromí v Microsoftu zopakoval postoj společnosti k DNT a řekl, že pokud uživatel spoléhá při instalaci operačního systému na výchozí nastavení, funkce proti sledování DNT bude zapnuta automaticky. Brendon Lynch, top privacy executive v Microsoftu řekl, že jako ústupek kritikům DNT budou mít uživatelé možnost změnit toto nastavení během instalace operačního systému.

Během instalace se upozornění na DNT zobrazí jako třetí položka ze sedmi na obrazovce s volbou uživatelských nastavení: „Zapnout funkci Do Not Track v Internet Exploreru." Pokud uživatel při instalaci zvolí možnost „použít expresní nastavení", akceptuje tím výchozí nastavení Microsoftu včetně zapnutého DNT.

Vypnout DNT je možné volbou možnosti „vlastní nastavení". V něm může uživatel vypnout DNT vybráním možnosti „Poslat DNT požadavek webům navštíveným v Internet Exploreru."
Fungování DNT lze kdykoliv změnit přímo v nastavení IE10. Tato možnost se nachází v pokročilém nastavení.

DNT je oznámení, které signalizuje, zda uživatel stojí o to, aby webové stránky a inzerenti sledovali jeho pohyb na webu. Všech pět hlavních prohlížečů (Chrome, Firefox, Opera, IE a Safari) DNT signál poslat umí, ale pouze IE10 má DNT zapnuté defaultně.

V květnu, když Microsoft svůj přístup k DNT oznámil, vyjádřili nespokojenoston-line reklamní agentury, některé weby i inzerenti.

Worldwide Web konsorcium (W3C) se rovněž postavilo proti takové implementaci DNT. Někteří, včetně zástupců Mozilly, argumentovali tím, že uživatel musí prohlížeči spuštění DNT explicitně přikázat, aby se signál mohl zaznamenat a přímý přístup Microsoftu proto zavrhli.

Na stranu Microsoftu se ale v červnu přidala Evropská komise, která na W3C naléhala, aby výchozí nastavení DNT v IE10 nebránili. EU také navrhla, aby se možnost zapnutí DNT nabídla při prvním spuštění prohlížeče. „Postup Microsoftu nikomu vlastní volbu neupírá, proto podle našeho názoru není co kritizovat," řekl Ryan Heath, tiskový mluvčí Evropské komise.

Cloud24

IE10 bude dostupný i pro Windows 7. V této verzi bude však DNT vyřešeno jiným způsobem, řekl Lynch. „Uživatelé Windows 7, kteří si nainstalují IE10, dostanou oznámení, že DNT je v jejich novém prohlížeči zapnuto, společně s odkazem, který poskytuje více informací o nastavení," uvádí.

Microsoft prozatím neoznámil, kdy bude MSIE 10 pro Windows 7 uvolněn ve finální verzi.

Byl pro vás článek přínosný?