Hlavní navigace

Návrat tlačítka Start do Windows 8

10. 3. 2012

Sdílet

 Autor:
Společnost StarDock známá díky svému softwaru, jenž upravuje Windows, vydala nový bezplatný nástroj. S jeho pomocí je možné obnovit tlačítko Start ve Windows 8 Consumer Preview společnosti Microsoft.

Firma StarDock, jež je známá díky programu WindowsBlinds na úpravu všeho možného v operačním systému Windows, vydala v úterý program Start8. Tento bezplatný nástroj obnovuje tlačítko Start a následnou nabídku Start na pracovní ploše Windows 8.

Více než před měsícem, ještě před vydáním Consumer Preview, se začaly šířit zprávy, že společnost Microsoft se zbaví tlačítka Start. Toto tlačítko se objevovalo v různých verzích Windows 17 let. Někteří uživatelé vyjádřili své zklamání z odebrání tohoto tlačítka. Kvůli tomu by pro ně mohlo být používání nového operačního systému složitější.

Zmizení tlačítka Start často komentovali i recenzenti, například Preston Gralla z computerworld.com ve svém důkladném pohledu na Consumer Preview z tohoto týdne. „Pracovní plocha Windows je v nové verzi méně využitelná než v předchozích vydáních. Je to z mnoha důvodů, zejména ale proto, že zmizelo tlačítko Start.“

Společnost Microsoft představila tlačítko Start v srpnu 1995, v tomto roce vydala Windows 95, který nabízel masivně přepracované uživatelské rozhraní oproti Windows 3.1.

příloha_ovladnete_sva_data

Stardock Start8

Windows 8 místo tlačítka Start využívá „hot corner“ v levém dolním rohu. Pokud uživatel klikne nebo se dotkne tohoto neviditelného bodu, rozhraní se přepne z tradičního zobrazení do rozhraní Metro nebo naopak.

Verze Windows 8 Developer Preview, která vyšla v září loňského roku, ještě tlačítko Start nabízela. Windows 8 Consumer Preview začal Microsoft nabízet od 29. února.

Existují i jiné možnosti než Start8, jak obnovit ve Windows tlačítko Start. Jedno nastínil i Gralla a po jeho provedení se objeví Start Menu lišta v dolní části obrazovky.

Program Start8 si můžete stáhnout ze stránek společnosti StarDock, musíte ale nejprve uvést svoji e-mailovou adresu.

Byl pro vás článek přínosný?