Hlavní navigace

Nejlepší bootovací disky, které zachrání váš systém

18. 2. 2013

Sdílet

 Autor: © Lusoimages - Fotolia.com
Když se váš počítač začne chovat divně a operační systém se nechce spustit nebo ukazuje zvláštní chybové zprávy, může to vyřešit pomocí záchranného disku.

Chyba může být v operačním systému nebo hardwaru, příčinu problému však jednoduše zjistíte pomocí záchranného disku. Těch na trhu je celá řada a my si proto dnes představíme ty nejlepší.

Trinity Rescue Kit
Trinity Rescue Kit je upravená distribuce Linuxu, která byla vytvořena přímo pro situace, kdy má uživatel problém se systémem (ať už používá Windows či Linux). Bez problémů se vleze na CD nebo flash disk a jakmile nabootuje, umožní vám resetovat zapomenutá hesla ve Windows, hledat viry a jiné škodlivé kódy nebo obnovovat ztracené oddíly disku. Aplikace je zcela zdarma, vývojáře však samozřejmě můžete podpořit příspěvkem dle vašeho uvážení.

Hiren's BootCD
Hiren's BootCD je legendární nástroj, který každý, kdo někdy pracovat v podpoře nebo jako systémový administrátor, pravděpodobně používal minimálně jednou. Disk je zaměřen pouze na opravování systému Windows a nabízí celou řadu nástrojů včetně aplikace, jež umí vyhledávat viry, spyware, adware a jiný malware. Hiren's BootCD vám umožní také opravovat nebo přizpůsobovat BIOS či promazat CMOS, vymazat dočasná data a adresáře, bezpečně mazat data a zálohovat je na jiný disk či do sítě. Dále je možné aktualizovat a zálohovat hardwarové drivery, hledat poruchy v systému nebo opravovat poškozené oddíly disku. Program je opět zcela zdarma.

Ultimate Boot CD
Ultimate Boot CD je dalším z nástrojů, které většina techniků bude pravděpodobně znát. Disk je navržen pro řešení problémů ve Windows i Linuxu a umožňuje testovat hardwarovou i softwarovou stránku vaše počítače. UBCD nabídne testování paměti, CPU a disku včetně možnosti spravovat BIOS. Pokud máte se svým počítačem vážné problémy, můžete také klonovat disk nebo obnovovat soubory. Hledáte-li verzi Ultimate Boot PC zaměřenou konkrétně na Windows, můžete sáhnout přímo po Ultimate Boot CD for Windows, s nímž zvládnou pracovat i méně zkušení uživatelé.

Knoppix
Knoppix je bootovatelné linuxové live CD, které vám poskytne plně funkční systém. Disk můžete použít i například tehdy, pokud se chcete s Linuxem pouze seznámit (i když je hodně upravený). V Knoppixu najdete webový prohlížeč Firefox, Open Office, GIMP a další zajímavé nástroje. I méně zkušení uživatelé si zvládnout vytvořit vlastní instalaci a vypálit si ji na CD nebo DVD. Stejně jako výše zmíněné nástroje, i Knoppix poskytne řadu aplikací vhodných k diagnostice systému.

Byl pro vás článek přínosný?