Hlavní navigace

Největší aktualizace Windows 10 je tu - včetně videa!

3. 8. 2016

Sdílet

 Autor: Microsoft
Microsoft začal distribuovat tzv. Windows 10 Anniversary Update, tedy aktualizaci svého nejnovějšího operačního sytému. Nabízí řadu nových funkcí, jako třeba Ink, zaručující snadnější zachycování myšlenek uživatelů, či řešení pro zvýšení bezpečnosti. Jak tedy inovace Windows 10 vypadají?

Jednou z hlavních změn je dostupnost Windows Ink, který  umožňuje rychle a snadno pořídit poznámku, kreslit na snímek obrazovky nebo rozkreslit nápad.  

Windows Ink funguje s Microsoft Office, pomocí digitálního pera tedy lze rychle a snadno upravovat dokumenty a poskytovat zpětnou vazbu. Když nakreslíte tvar, jako je kruh nebo čtverec, Windows Ink dokáže rukopisnou kresbu převést na tvar.   

Windows Ink ale funguje i s dalšími aplikacemi, od prohlížeče Microsoft Edge po profesionální grafické nástroje od společnosti Adobe.

Z oblasti zabezpečení je novinkou to, že Windows Hello funguje s kompatibilními aplikacemi, můžete se tedy snadno přihlašovat bez použití hesel.V prohlížeči Microsoft Edge se také takto jde přihlašovat do webových stránek.

Windows Defender zase nově nabízí možnost naplánovat automatické pravidelné rychlé skenování počítače, poskytuje nová oznámení a nabízí přehled o dokončení skenování a nalezených hrozbách.

Pro firemní edice je k dispozici Windows Defender Advanced Threat Protection (WDATP), jenž  pomáhá detekovat, analyzovat a reagovat na pokročilé škodlivé útoky v sítích a poskytuje ucelenější řešení pro reakci na hrozby a detekci útoku, a také Ochrana informací (Windows Information Protection), která umožňuje oddělit data organizace od soukromých dat uživatele a pomáhá chránit firemní data před únikem.

V nabídce Start byl zapracovaný nejčastější požadavek od uživatelů a vývojářů -- živé dlaždice nyní umožňují přejít přímo k obsahu, který se na nich zobrazuje. 

Například když aplikace se zprávami zobrazuje konkrétní událost, Windows předá tuto informaci aplikaci a aplikace dokáže událost zobrazit po kliknutí na živou dlaždici. Díky rozšíření seznamu Nedávno přidaných aplikací můžete vidět více aplikací, které byly nedávno stažené.  

Seznam Všechny aplikace se nyní nachází v nejvyšší úrovni nabídky Start a umožňuje tak rychlejší přístup na jedno kliknutí k plnému seznamu vašich aplikací.

Samotný prohlížeč Microsoft Edge podle výrobce nově přináší nižší spotřebu energie, podporu rozšíření a vylepšení přístupnosti.  Rozšíření pro Microsoft Edge umožňují uživatelům snadno přidávat do prohlížeče nové funkce. Ve Windows Store najdete oblíbená rozšíření pro Microsoft Edge, jako jsou AdBlock, Adblock Plus, Pin it Button, Amazon Assistant, LastPass a další.

Webová oznámení v prohlížeči Microsoft Edge jsou navíc plně integrovaná s platformou pro správu oznámení a centrem akcí ve Windows 10. Fungují konzistentně s ostatními aplikacemi napříč systémem, podporují snadnou kontrolu oprávnění a období klidu.

příloha_ovladnete_sva_data

Inovace se dočkal i Windows Store, kdy se spojilyWindows Store a Xbox Store, čímž se zajistila konsistentní uživatelská zkušenost napříč zařízeními. Nový Store přinese vylepšené rozhraní pro snadný přístup k oblíbenému obsahu.

Nakupující také mohou pořídit hry, kolekce aplikací, předplatná včetně zlatého členství Xbox Live Gold a předobjednávat své oblíbené hry pro počítače.

Byl pro vás článek přínosný?