Hlavní navigace

Nová Opera 11.60 je rychlejší a používá méně paměti

7. 12. 2011

Sdílet

Prostřednictvím prohlížeče Opera 11.60 Tunny si chtějí vývojáři připravit půdu pro uvedení dvanácté verze.

Společnost Opera Software měla původně v plánu uvolnit až Operu 12, nakonec se však rozhodla přijít ještě s jedním vydáním, ve kterém chce svým uživatelům představit některé již dokončené nové funkce. Hardwarovou akceleraci tak zatím v Opeře sice nenajdete, i tak ale přináší velké rychlostní zlepšení.

Rychleji by podle vývojářů měla probíhat především práce na zabezpečených stránkách a zlepšení si všimnou také uživatelé pokročilých webových aplikací, čímž mají vývojáři zřejmě na mysli webové stránky náročné na JavaScript jako třeba Gmail nebo Facebook. Při jejich používání prý budou nyní uživatelé potřebovat méně paměti. Opera 11.60 dále obsahuje nový HTML5 parser jménem Ragnarok a plnou podporu ECMAScript 5.1.

Mírného vylepšení se dočkala i vizuální podoba prohlížeče. V adresním řádku se objevila ikonka hvězdy, kterou lze použít pro přidání stránek do záložek nebo na stránku Rychlý přístup. V tomto případě se možná Opera inspirovala u konkurenčních prohlížečů Chrome či Firefox, ve kterých lze podobnou ikonku také použít. Nový vzhled dostal také často přehlížený vestavěný emailový klient, který nyní působí čistším dojmem a práce s ním více připomíná programy Outlook a Thunderbird.

Operu 11.60 si může každý stáhnout na oficiálních stránkách prohlížeče. Dostupná je verze pro Windows, Linux a Mac.

Byl pro vás článek přínosný?