Hlavní navigace

Nový build pro Windows 10 zlepšuje Edge, Cortanu i Bluetooth

17. 1. 2017

Sdílet

 Autor: Microsoft, IDG
Build 15007 pro Windows 10 se pokusí oživit skomírající prohlížeč Edge -- nově do něj snáze půjde importovat data z konkurenčních prohlížečů. Build navíc vylepší schopnosti aplikace Universal Windows Platform (UWP), virtuální asistentky Cortana a bezdrátového standardu Bluetooth.

Verze 15007 je, zatím dostupná pouze pro uživatele v Insider programu Microsoftu, je určená pro klasická PC i mobilní zařízení, pro první betatestery v nejrychlejším kruhu Insider programu vyšla koncem minulého týdne.

Nový build je nástupcem jen o několik dní starší verze 15002, která aktualizovala či přidala funkce typu zobrazení detailního stavu připojení Wi-Fi a Ethernetu nebo vylepšené uživatelské rozhraní.

Jako nejvýraznější se jeví změny v prohlížeči Edge. Aktualizace v aplikaci pomohou s importováním dat z jiných prohlížečů, konkrétně např. se záložkami, uloženými hesly nebo historií prohlížení, popisuje Dona Sparkerová, softwarová inženýrka Windows and Devices skupiny Microsoftu. Pozměněný Edge také umožní sdílení jednotlivých panelů prohlížeče s kompatibilními aplikacemi systému Windows.

Vylepšení se dočká i oblíbená UWP, a to jak na mobilní, tak klasické verzi Windows 10. Změny se dotknou především XAML rolovacích lišt, které zaberou méně místa. Úpravy budou viditelné v aplikacích využívajících Windows 10 Creators SDK.

Mezi novinky se rovněž řadí nové Bluetooth API pro PC a mobily. Ty mimo jiné umožní uživatelům z mobilu spravovat všechna svá Bluetooth i jinak připojená zařízení pomocí jediné stránky.

Rozpoznávání obličeje Windows Hello také dozná jistých změn, verze 15007 přidává vizuální indikátor, který uživateli ukazuje snímání obličeje v reálném čase, a nově jsou dostupné pokyny, jak obličej orientovat, aby rozpoznání proběhlo co nejvěrněji.

Další novinka se týká funkce Výstrižky. Ta umožní uživatelům zachytit dění na displeji jednoduše pomocí klávesové zkratky – dočká se tak identického využití jako tlačítko printscreen, dostupného již od Windows 95.

Cortana, hlasem a příkazy ovládaná virtuální asistentka Microsoftu, v nové verzi pomáhá vyhledávat odkazy v Edge, SharePointu a různých cloudových úložištích v centru akcí při přepínání mezi různými počítači. Podobný koncept využívá prohlížeč Safari od Applu, avšak jen u webových stránek; Cortana bude všestrannější.

Podnikoví mobilní uživatelé se pak mohou těšit na snazší synchronizaci nastavení díky Azure Active Directory; týká se hesel, Wi-Fi účtů, záložek v Edge a dat aplikací napříč mobilními i klasickými Windows 10. Rovněž nyní mohou resetovat mobilní aplikaci do původní podoby, pokud např. potřebují obnovit poškozená data.

ICTrocenka

Build 15007 také opravuje několik chyb, mezi něž patří:

  • Přesouvání panelu v prohlížeči Edge, které mohlo vyvolat antivirovou kontrolu
  • V kontextovém menu chyběla možnost virtuálního touchpadu
  • Připojení skrze aplikaci Vzdálená plocha občas selhala z důvodu nesprávných přihlašovacích údajů i v případě, že údaje správné byly

Jiné známé chyby však zatím zůstávají neopraveny a uživatelé si budou muset počkat na další pracovní verze operačního systému.

Byl pro vás článek přínosný?