Hlavní navigace

O Windows 8 CR mají uživatelé menší zájem

1. 5. 2012

Sdílet

 Autor:
O test nového operačního systému od Microsoftu je asi jen poloviční zájem, než jaký byl před třemi lety o Windows 7.

Podle dat webmetrické společnosti Net Applications běžely Windows 8 asi jen na 0,11 procentech všech počítačů připojených v minulém týdnu k internetu. To znamená, že z deseti tisíc počítačů běží Windows 8 jen na každých jedenácti, a podíl tohoto operačního systému se tak od posledního průzkumu uskutečněného v březnu vůbec nezměnil.

Jde o podstatně nižší hodnoty, než jakými se v době svého testování mohl pochlubit systém Windows 7. Dva měsíce po vydání Windows 7 Beta měl totiž podíl 0,26 %. Dva měsíce jsou přitom právě nyní venku také Windows 8 Consumer Preview. S pět let starými Windows Vista není možné podobné srovnání provést, protože poslední data od Net Applications, kterými ComputerWorld disponuje, pocházejí z období po vydání finální verze.

Jedním z možných důvodů, proč se Windows 8 u uživatelů zatím nesetkal s velkým úspěchem, je nové uživatelské rozhraní Metro, v kterém jsou klasická okna nahrazena tzv. dlaždicemi. Jako pravděpodobnější důvod se však jeví to, že současní uživatelé Windows 7 jsou se svým systémem spokojeni. Windows 8 si tak pouze vyzkoušeli, ovšem dále jej nepoužívají. Tomu by odpovídalo i tvrzení Microsoftu, že si lidé stáhli již dvakrát více kopií Windows 8 než kdysi Windows 7.

Mnozí analytici věří, že někdejší úspěch Windows 7 byl také z velké části způsoben obrovskou nespokojeností uživatelů s Windows Vista. V tomto ohledu se podmínky přechodu z Windows 7 na osmou verzi velmi liší. Windows 7 v současné době běží na 41 % počítačů se systémem Windows, což je dvakrát více než v případě Windows Vista.

V roce 2009 Microsoft sám vyzval podnikové uživatele, aby upustili od plošné nasazování Windows Vista a raději se začali připravovat na Windows 7. V současné době však takovou výzvu zveřejnit rozhodně neplánuje. Firmy by podle něj naopak měly pokračovat v adopci Windows 7 i přesto, že je vydání Windows 8 již na obzoru. Microsoft zatím sice nestavil oficiální datum vydání, všeobecně se však očekává, že Windows 8 se na trh dostanou do konce letošního roku.

Byl pro vás článek přínosný?