Hlavní navigace

Obliba Windows dál roste, padá Linux

7. 10. 2020

Sdílet

 Autor: Sharp
Operační systém Windows 7 a Windows 10 si v září nezvykle polepšily. Nejvíc na úkor Linuxu.

Dle dat analytické společnosti Net Applications Windows 7 během září zvýšily svůj uživatelský podíl o 0,5 % na 22,8 %. Mezi počítači s Windows však rostly jen o 0,1% procenta. V uplynulém měsíci si však polepšily také Windows 10, což jde proti trendu posledních měsíců, kdy s rostoucím podílem Sedmiček Desítky klesaly.

 Windows 10 si však v září polepšily o 0,7 % na 61,3 %, což je během jejich pěti let existence zatím rekordní výsledek. Na druhou stranu, pouze mezi počítači s Windows obliba Desítek klesla (vyjádřeno 0,2 %), na 69,4 %. Aktuální vývoj mírně otřásl i předpovědí pro měsíce příští. Stále se však očekává, že Windows 7 v dubnu příštího roku klesnou pod hranici 20 %, v srpnu až pod 17 %.

příloha_ovladnete_sva_data

Naopak Windows 10 by v rámci systémů od Microsoftu mohly v dubnu dosáhnout na 76 % a na sklonku léta už by čtyři z pěti počítačů s Windows mohly být poháněny Desítkami. Nahrává tomu i klesající obliba Linuxu, který druhý měsíc po sobě zaznamenal pokles, tentokrát o 1,2 % na 1,5 %.

Naopak lehce si polepšili v Applu, když obliba macOS vzrostla o další 0,2 % na konečných 9,7 %. Systém se tak přiblížil dubnovým výsledkům, které byly pro Apple letos zatím těmi nejlepšími.

Byl pro vás článek přínosný?