Hlavní navigace

Office 2019 jsou venku

26. 9. 2018

Sdílet

 Autor: © Igor Mojzes - Fotolia.com
Microsoft vydal novou verzi oblíbeného kancelářského balíčku. Běžní uživatelé si na ni však musí ještě pár týdnů počkat.

Microsoft vydal Office 2019 pro Windows a macOS. První, ke kterým se novinka dostává, je firemní klientela, běžní uživatelé pořizující si Office skrz jednorázovou licenci, se dočkají v následujících týdnech. Jejich zaváděcí cena je o 10 % vyšší oproti předchozímu balíku Office 2016.

Microsoft současně přislíbil, že nepůjde o poslední verzi oblíbeného kancelářského balíčku, ale že uživatelé mohou počítat i s jejím nástupcem licencovaným proprietárně.

Druhou verzí licencování představuje „předplatné“, za které Microsoft průběžně aktualizuje balík Office 365 ProPlus, který Jared Spataro, šéf marketingu pro Windows a Office, označil jako „verzi připojenou ke cloudu“. Jinými slovy, balík Office 2019 je „jen“ nejaktuálnější on-premise verzí Wordu, Excelu, PowerPointu, Outlooku, Projectu, Visia, Accessu a Publisheru.

V příspěvku, v němž Office 2019 ohlásil, však Spataro též vyzdvihl ProPlus jako tu lepší variantu kancelářského balíku, když jej označil jako „nejvýkonnější a nejbezpečnější verzi Office“, která dle něj ve výsledku vychází také nejlevněji.

„Office 2019 představuje sadu cenných vylepšení pro ty uživatele, kteří nemohou být připojeni ke cloudu nebo kteří software nemohou pravidelně aktualizovat,“ uvedl Spataro.

Office 2019 tak v zásadě nepřinášejí nic nového, prakticky jsou jen shrnutím funkcí a novinek z uplynulých tří let, které jsou uživatelům Office 365 ProPlus už dostatečně známé.

příloha_ovladnete_sva_data

A přesto, že se spekulovalo o opaku, Spataro ujistil, že Microsoft i do budoucna počítá s vydáváním on-premise balíku Office, tedy takového, za který půjde zaplatit jednorázově. Kdy by měl vyjít, neupřesnil, dle dosavadních tříletých intervalů však lze odhadnout, že na podzim roku 2021 vyjdou Office 2022.

Podpora Office 2019 má přitom trvat namísto dosavadních desíti let pouhých sedm roků, skončí tedy v říjnu 2025, kdy „půjdou do důchodu“ také Office 2016.

Byl pro vás článek přínosný?