Hlavní navigace

Opatrně s vyhledáváním aktualizací Windows 10

13. 12. 2018

Sdílet

 Autor: Microsoft
Pokusem aktualizovat Windows 10 manuálně se můžete nevědomky zařadit mezi beta-testery.

Někteří uživatelé jsou dobrodružnější povahy a chtějí si jako první vyzkoušet novinky ve Windows 10 v rámci programu Windows Insider. Ostatní jsou konzervativnější a vše, co chtějí, je jen stabilní systém pro každodenní používání. Pokud se řadíte do druhé skupiny, raději nevyhledávejte aktualizace manuálně.

Mohli byste se totiž nevědomky zařadit do první skupiny, mezi průkopníky. Jak totiž Microsoft tento týden prozradil, uživatelé, kteří v nastavení Windows během třetího či čtvrtého týdne v měsíci kliknou na možnost „vyhledat aktulaizace“, se zapíšou mezi jednorázové testery.

Otestovat takto mohou aktualizace Microsoftem označované jako „C“ a „D“, které popisuje Michael Fortin, viceprezident pro Windows: „Smyslem těchto vydání je poskytnout náhled a umožnit testování nebezpečnostních patchů, které budou zahrnuty do příštího úterního updatu.“ Poukazuje tak na tradici druhých úterků v měsíci, během kterých Microsoft už léta vydává pravidelné záplaty pro Windows.

V jiném příspěvku Microsoft zmínil, že „na vyžádání“ poskytuje vydání mimo obvyklý plánovací kalendář, je-li potřeba opravit chyby z kategorie kritických.

příloha_ovladnete_sva_data

„Vydáváme je v ojedinělých případech, když zjistíme problém, jehož vyřešení nepočká na pravidelnou aktualizaci, a zařízení tak musí být aktualizováno okamžitě, aby se předešlo dalším problémům.“

Potíž s vydáváním tzv. „C“ a „D“ verzí je však ten, že občas obsahují novou, dosud netušenou chybu, tak jako například v listopadu, kdy majitelům Surface Booků 2 způsobily proslulou modrou obrazovku smrti. Jestliže byste tedy chtěli vyhledat aktualizaci systému mimo Microsoftem stanovaný harmonogram, postupujte s nezbytnou obezřetností.

Byl pro vás článek přínosný?