Hlavní navigace

Open source neznamená „zdarma“

3. 8. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Mnoho společností po celém světě, univerzity, vládní organizace a jim podobné dnes používají open source technologie k vytvoření vlastních webových stránek. Tyto technologie se používají čím dál tím více. Jednoduše proto, že je řada poskytovatelů nabízí zcela zdarma. Je to ale opravdu to správné řešení pro všechny?

V posledních deseti letech jsme zaznamenali značné rozšíření využívání open source softwaru, a to i mezi podniky a soukromými firmami. Ty přišly na to, že využívání těchto technologií pro ně skýtá značné výhody, open source software má tedy značný vliv na směr průmyslu samotného.

  • Je zdarma – odhady poukazují na skutečnost, že užíváním open source softwaru firmy celosvětově ušetří kolem 50 miliard liber (1,5 bilionu českých korun). Společnosti, které fungují na open source softwaru, využívají modifikací softwaru i jeho aktualizací, které připravují nejlepší programátoři na světě bez toho, aniž by utratily byť jednu korunu.
  • Univerzálnost – používání open source softwaru pro firmy znamená, že nejsou odkázané na užívání jednoho konkrétního dodavatelského systému. Je možné software přizpůsobit svým potřebám a napojit je na jiné, již používané systémy dle libosti.
  • Zabezpečení – mnoho lidí dává přednost open source softwarům kvůli transparentnosti, jenž nabízí. Jelikož je jeho zdrojový kód veřejně přístupný, neustále někdo pracuje na jeho vylepšování. Tisíce programátorů kód neustále studují a kontrolují. To znamená, že je zde mnohem méně místa pro chyby – je jen otázka času, kdy na bugy a jiné nedostatky někdo narazí a opraví je.
  • Rychlý vývoj – Open source software se většinou vyvíjí mnohem rychleji než ten placený. Výhodou je, že nevyžaduje svolení primárního autora k jeho modifikaci či vylepšení.
  • Komunita – Open source software reprezentuje jakousi specifickou filozofii. Inspiruje ke spolupráci a vytváří kolem sebe komunitu uživatelů a vývojářů z celého světa, kteří se starají o to, aby software prosperoval a vyvíjel se co nejlépe.
  • Školení – Možnost sdílení a výměna informací dělá tento průmysl mnohem dostupnější pro lidi, kteří se chtějí naučit kódovat a programovat. Open source software poskytuje programátorům obrovský a stále se rozvíjející zdroj informací.
  • Stabilita – Pro společnosti je často výhodné postavit svůj software na open source softwaru, jelikož tyto systémy bývají mnohem stabilnější. Díky tomu, že na něm pracuje nespočet programátorů, vypadává jen zřídka. Proto je dokonalý pro dlouhodobé projekty a produkty.

Všechny tyto výhody zní úžasně. Proč ale open source software nepoužívají všichni?

Open source řešení je ideální pro společnosti nebo jednotlivce, kteří chtějí sdílet znalosti či informace a být schopni upravovat své webové stránky a jejich obsah sami nebo prostřednictvím partnera. Je tu však jedno zásadní ale…

Ještě před tím, než začnou stavět svůj web, musí zohlednit základní aspekt užívání open source softwaru – tedy open source musí být i nadále sdílený s komunitou. Proto je taky „zdarma“. Největší problém spočívá v tom, že společnosti, které jej využívají a na denním pořádku pracují s osobními údaji (školy, univerzity), nebo platebními informacemi (muzea, online nákup vstupenek), musí být obzvlášť opatrné. Nesou tak mnohem větší odpovědnost v otázce bezpečnostní a právní jistoty než jiní.

Kromě licence a podpory získají komerční zákazníci i některé funkce a prvky navíc. Například možnost napojení systémů na komerční databáze, workflow analýzu procesů, přístup ke cloudové analytice pro lepší pochopení potřeb zákazníků a podobně.

Komerční edice open source programů nejsou jenom licence a podpora. Zakoupením zákazník získá přístup ke kompletnímu softwaru s plnohodnotnou podporou a údržbou, právní nástavbu a nezbytné bezpečnostní prvky.

Pro menší, méně kritická využití je komunitní edice skvělým nástrojem, který je přístupný široké veřejnosti. Uživatelé mohou využívat a upravovat zdrojový kód podle svých potřeb. Ale pro řešení kritická pro byznys, obzvláště ta, která využívají data klientů, je ideální volbou komerční verze.

Autor je generální ředitel pro region střední a východní Evropy společnosti Liferay

příloha_ovladnete_sva_data

 

 

Byl pro vás článek přínosný?