Hlavní navigace

Oracle pokračuje v komercionalizaci databáze MySQL

18. 9. 2011

Sdílet

 Autor:
Jen platící podnikoví zákazníci mají mít přístup k novým bezpečnostním, škálovacím a autentizačním funkcím MySQL.

Oracle získal open source databázi MySQL spolu s akvizicí Sunu a jak někteří experti již dříve předpokládali, snaží se o její komercionalizaci. Za tu lze chápat přidání placených doplňků do podnikové verze MySQL, která se tak odliší od bezplatné komunitní edice.

Placené funkce mají umožnit podle blogu zástupců Oraclu výrazný nárůst výkonu a škálovatelnosti, zejména na mnohajádrových výpočetních systémech. Podniková verze MySQL také obsahuje template Oracle VM, který umožňuje rychlé nasazení databází, dále podporu pro failover clustering ve Windows Serveru a široké spektrum vylepšení pro autentizaci. Firmy si nové funkce, které se připojí k již existujícím komerčním doplňkům jako je třeba Enterprise Monitor, mohou vyzkoušet v rámci 30denní trial verze.

Nakládání Oraclu s MySQL je bedlivě sledováno komunitou, která se na vývoji databáze podílí a právě obavy o budoucnost MySQL způsobily zdržení akvizice Sunu, neboť evropský antimonopolní úřad zprvu vyjadřoval určité znepokojení nad tím, že by nejpopulárnější open source databáze měla spadnout do rukou Oraclu, který nabízí vlastní proprietární řešení. Oracle ovšem úředníky uklidnil závazkem, že řešení MySQL zůstane i nadále otevřené a životaschopné a již vydal pro tuto databázi velké množství aktualizací.

I když je rozhodnutí Oraclu uvolnit některé nové funkce jen pro platící podnikové zákazníky ve světě komerčního open source poměrně běžnou praktikou, někteří uživatelé jsou tímto krokem rozlíceni. Nicméně třeba databázový expert Guiseppe Maxia, který byl dříve také členem vývojářského týmu MySQL, k tomu říká, že i open source projekty potřebují na svůj vývoj peníze a uvolnění komerčních verzí pak pomáhá vývojářům ve zkvalitňování produktů, protože mají dostatek prostředků na jejich další vývoj, který by se bez nich mohl zdržet nebo třeba ani vůbec nenastat.

Byl pro vás článek přínosný?