Hlavní navigace

Osm novinek ve Windows Server 2012 R2 Hyper-V

11. 6. 2013

Sdílet

 Autor: © Tijana - Fotolia.com
V další verzi virtualizační platformy od Microsoftu si každý přijde na své. Přinášíme přehled osmi nejzajímavějších novinek.

Virtuální stroje druhé generace
Základní architektura virtuálního stroje se neměnila dlouhou dobu. Operační systémy byly původně vytvořené pro obsluhu fyzických zařízení, takže virtuální stroje emulují široce podporovaný hardware.
Hyper-V ve Windows Server 2012 R2 podporuje koncept zcela nové architektury založené na moderním hardwaru bez jakýchkoli emulovaných zařízení. Díky tomu je nově možné například zajistit bezpečný start virtuálního stroje. Háček je pouze v tom, že podpora této architektury je omezena na 64bitové verze Windows 8 a Windows Server 2012.

VM Direct Connect
Pro vstup do běžícího virtuálního stroje přes RDP je vyžadováno aktivní síťové připojení, na což se nelze vždy spolehnout. Vedle toho musí být IP adresa virtuálního stroje dostupná ze systému, který se snaží o realizaci připojení. Obojí se však s příchodem nového Hyper-V mění díky funkci Direct Connect. Ta umožňuje přímé připojení ze vzdáleného desktopu do všech virtuálních strojů přes tzv. sběrnici virtuálního stroje.

Rozšířená replikace na třetí stranu
Hyper-V Replica ve Windows Server 2012 je omezena na jediný objekt replikace. Nový Hyper-V pro verzi R2 umožňuje terciární replikaci pro podporu náročnějších scénářů.

Frekvenční nastavení replikace
Ve Windows Server 2012 byl interval pro opakování replikace omezen na 5 minut. To znamená, že jste nemohli replikovat rychleji, i když jste používali hardware, který to umožňoval. V nové verzi dostává uživatel na výběr hned ze tří intervalů – 30 sekund pro nejčastější replikaci, 5 minut a 15 minut pro méně frekventované replikace.

Komprese pro rychlejší migraci
Hyper-V R2 obsahuje dvě nová nastavení pro zlepšení výkonu live migrací. První povoluje kompresi dat pro snížení celkového objemu bajtů přenášených přes kabel. Dalším nastavením je SMD Direct, pro jehož aktivaci je třeba síťový adaptér s podporou RDMA.

Online export a klonování virtuálních strojů
Jednou z nevýhod Hyper-V ve Windows Server 2012 je nutné zastavení virtuálního stroje před jeho exportem či klonováním. Toto omezení v nové verzi nenajdete. Vše nyní probíhá pomocí několika klepnutí myši.

Změna velikosti VHDX online
Hyper-V R2 ruší také omezení pro změnu velikosti virtuálního pevného disku přiřazeného k běžícímu virtuálnímu stroji. Nově můžete velikost disku nejen zvětšovat, ale také zmenšovat. Změny lze provádět z nástrojů System Center Virtual Machine Manager 2012 R2, Hyper-V Manager, nebo z příkazového řádku s využitím PowerShell.

Správa QoS
Hyper-V R2 nabízí možnost omezit jednotlivé virtuální stroje na specifickou úroveň propustnosti I/O. Uživatelé mohou nastavit jak maximální, tak i minimální hodnotu pro IOPS.

Byl pro vás článek přínosný?