Hlavní navigace

Plánovaná velká aktualizace Windows 10 se odkládá na neurčito

20. 4. 2018

Sdílet

 Autor: Mark Hachman/IDG
Microsoft odkládá klíčovou letošní aktualizaci Windows 10 - Spring Creator 1803 -- na neurčito. Jak se ukázalo při testech, obsahovala chybu, která poškodila několik systémů, u nichž vyústila v nechvalně proslulou „Modrou smrt“.

O odkladu informovala šéfka Insider programu Dona Sarkar, dle které se Microsoft namísto patchování buildu 17133 rozhodl pro vydání buildu nového, s číselným označením 17134.

Za zmínku stojí, že z dosavadních aktualizací – pojmenovaných ve formátu rok-měsíc 1511, 1607, 1703 a 1709 – vyšla jen jedna v daný měsíc, a to hned ta první. Další se zpozdily o dva, pět, respektive sedmnáct dní.

Příští aktualizace – 1803 – tuto prodlevu tedy evidentně ještě natáhne, ačkoliv pro klíčovou klientelu Microsoftu – firmy – by to nemělo představovat až tak závažný problém.

příloha_ovladnete_sva_data

Většina z nich totiž systém aktualizuje až několik měsíců po oficiálním vydání aktualizace a samotnému Microsoftu obvykle trvá tři až čtyři měsíce, než potvrdí, že aktualizace prošla ostrým uživatelským testem a je stabilní.

Na druhou stranu, čím delší zdržení 1803 bude, tím kratší dobu ji bude Microsoft následně udržovat, s čímž už firmy mohou mít problém. Protože ač termíny vydání Microsoft vnímá, jak se zdá, poměrně volně, termíny ukončení podpory zatím dodržuje celkem striktně.

Byl pro vás článek přínosný?