Hlavní navigace

PlayBook OS 2.1 umožní lepší zabezpečení a správu

4. 10. 2012

Sdílet

 Autor: © Research In Motion
Bezplatnou aktualizaci operačního systému určeného pro tablety BlackBerry je možné nainstalovat po síti, je tedy dostupné pro zařízení s podporou Wi-Fi.

Společnost Research in Motion ve středu uvolnila aktualizaci systému BlackBerry PlayBook OS. Jednou z nejzajímavějších novinek je možnost zašifrování celého datového úložiště zařízení, což pomůže lépe ochránit uložená osobní data. V předchozí verzi bylo možné šifrovat pouze podnikovou část dat.

Kromě rozšíření bezpečnosti zjednodušuje nová verze systému nasazení tabletů v podnikovém prostředí. Umožňuje totiž bezdrátovou registraci PlayBooku do služby BlackBerry Mobile Fusion a ověřování pomocí funkce ActiveSync.

Aktualizace je k dispozici bezplatně v podobě softwaru ke stažení. Pokud se aktualizace nenabídne sama, je možno ji aktivovat pomocí nástroje nastavení, konkrétně položky „aktualizace softwaru“.

Nová funkce šifrování osobních dat je k dispozici v části nastavení věnované bezpečnosti. Po aktivaci této možnosti dojde k zašifrování dat v obou samostatných částech zařízení, tedy jak v podnikové, tak v soukromé. K šifrování se používá 256bitový algoritmus AES.

Z dalších novinek stojí za zmínku například aplikace Print To Go, která umožňuje odeslat data do konkrétního tabletu v libovolné síti. SMS lze ze zařízení bez telefonního modulu odeslat prostřednictvím aplikace BlackBerry Bridge, která se připojí ke spárovanému mobilnímu telefonu BlackBerry a využije jej jako zprostředkovatele k odeslání zprávy.

Větší pohodlí umožňuje volba nového režimu na výšku v aplikacích zpráv, kontaktů a kalendáře. Původní uspořádání na šířku je samozřejmě k dispozici také.

Aktualizace rozšiřuje možnosti emulace systému Android o podporu fotoaparátů s vyšším rozlišením a možnost provádět nákupy z aplikací.

Podle informace společnosti RIM byl prodán zhruba milion tabletů PlayBook. RIM neuvádí, jestli jsou do tohoto údaje započteny i přístroje, které rozdává při různých příležitostech.

Byl pro vás článek přínosný?