Hlavní navigace

Podnikovým Windows 10 se daří; spotřebitelé však zájem ztrácí

31. 10. 2018

Sdílet

 Autor: Microsoft
Čtvrtletní finanční výkaz Microsoftu ukazuje, že ačkoliv Windows 10 si konečně začínají vést dobře ve firemním sektoru, u běžných spotřebitelů je situace horší. Zákazníci velký zájem o systém nejeví.

Ve výsledku se tak příjmy z Windows drží přibližně ve stejné hladině jako minulý kvartál. Obrat se zvedl o 6 % na přibližně 4,6 miliard dolarů, což je přibližně 42 % příjmů ze skupiny More Personal Computing, ve které má Microsoft interně zařazeny primárně právě Windows.

Růst Microsoft připisuje dražším, pokročilejším licencím verze Pro a Professional, které prodává svým OEM partnerům. Velkou část mají tvořit také podnikové a vzdělávací licence Windows 10 ve verzi Enterprise a Education.

„Vidíme zdravý nárůst prodejů Windows 10 v oblasti OEM řešení. Připisujeme to fungujícímu ekosystému, který uspokojuje poptávku zákazníků po moderním a bezpečném softwaru a hardwaru,“ popsala Amy Hoodová, finanční ředitelka Microsoftu. „Obrat z OEM Pro vzrostl o 8 %, což je ještě o trochu více než PC trh, přičemž vyšší podíl tvoří prémiové licence. Obrat z komerčních produktů a cloudových služeb celkem se zvýšil o 12 %.“

Zato prodeje spotřebitelských verzí Windows pro prodejce počítačů – tj. Windows 10 Home – klesly o 5 % v porovnání se stejným čtvrtletím minulého roku.

Z dat nevyplývá, jakým způsobem firma přerozděluje obrat kupříkladu z produktu Microsoft 365, který kombinuje Windows 10 Enterprise edici s Office 365.

Podnikových zákazníků kupujících Windows 10 by však mělo být i nadále hodně, věří Hoodová; což je logický předpoklad, který souvisí s brzkým koncem podpory Windows 7.

 „Konec podpory Windows 7 je vzdálen jen asi pět kvartálů, takže očekáváme dobrou poptávku v segmentu Pro licencí,“ řekla finančním analytikům.

Podpora Windows 7, která se už nyní omezuje pouze na bezpečnostní aktualizace, končí 14. ledna 2020. Zákazníkům s Professional a Enterprise edicemi však firma umožní koupit si až tři roky prodloužené podpory, ovšem za poplatek.

Firma nesdělila, jaké finanční výsledky si od postupující migrace z Windows 7 na Windows 10 slibuje.

příloha_ovladnete_sva_data

Ačkoliv Redmondská firma opakovaně označila Windows 10 za poslední verzi, není jasné, jakým způsobem bude v budoucnu probíhat – pravděpodobný je model předplatného. Je extrémně nepravděpodobné, že by se Microsoft jen tak vzdal příjmů z vývoje OS.

Sama Hoodová sdělila, že předplatné je v současnosti „hlavně o Microsoftu 365“.

Byl pro vás článek přínosný?