Hlavní navigace

Poptávka po kolaborativním softwaru strmě roste

7. 2. 2019

Sdílet

 Autor: © pressmaster - Fotolia.com
Čím dál tím víc společností využívá software jako Slack nebo Microsoft Teams. Hodnota segmentu je na historickém maximu.

Odborníci v letošním roce očekávají výrazný růst poptávky po kolaborativních nástrojích a aplikacích pro skupinový chat. Dle předpovědi společnosti Synergy Research Group tento IT segment strmě poroste následujících pět let.

Už v posledním kvartále uplynulého roku jeho obrat dosáhl historického maxima, 11 miliard dolarů. Odhady pro letošní rok počítají s růstem o 9 % a na konci roku 2019 by měla hodnota trhu s kolaborativním softwarem činit víc než 45 miliard dolarů.

Největší nárůst se předpokládá u kolaborativních aplikací jako jsou Slack nebo Microsoft Teams, které mohou meziročně růst až o 60 %. Další významný nárůst, až o 30 %, se pak očekává u segmentů Video-as-a-service (VaaS) a Communication-Platform-as-a-Service (CpaaS).

Jeremy Duke, hlavní analytik Synergy Research Group, za nárůstem popularity aplikací pro skupinový chat vidí jejich rychlé osvojení technologickými firmami a inovativními startupy, které hledaly alternativu k tradičním komunikačním nástrojům. Dnes jsou žádané napříč firmami bez ohledu na jejich zaměření, včetně školství.

Výsledkem je strmá křivka růstu trhu, která nenechává nečinné ani vývojáře zavedených komunikačních nástrojů, kteří na úspěch Slacku reagují vývojem vlastních aplikací pro skupinový chat. Slack má v současnosti osm milionů platících uživatelů, jeho obrat se v uplynulém roce údajně zdvojnásobil a firma se chystá vstoupit na burzu.

Mezi dalšími kometami jsou jména jako Twilio, BroadCloud, Zoom, Fuze, Dropbox, RingCentral nebo LogMeIn, ačkoliv většinu trhu s kolaborativním softwarem zabírají velcí hráči jako Cisco nebo Microsoft.

příloha_ovladnete_sva_data

Výzkum Synergy Research Group také upozorňuje na klesající oblibu on-premise kolaborativních nástrojů, u nichž letos očekává další pokles, byť v řádu jednotek procent. Ostatně, zmíněný Microsoft v poslední době zaznamenává úspěch s kolaborativními aplikacemi na cloudu a aplikacemi hostovanými.

Právě hostovaný a software na cloudu pro sebe v současnosti ukrajuje 64 % trhu, zbytek patří on-premise softwaru. Přitom ještě před rokem byl jejich podíl vyrovnaný. Duke však podotýká, že ač se bude on-premise trh nadále ztenčovat a příjmy z něj příliš neporostou, uživatelská základna on-premise softwaru zůstává obrovská.

Byl pro vás článek přínosný?