Hlavní navigace

Přichází LibreOffice 3.5

15. 2. 2012

Sdílet

 Autor: © The Document Foundation
Nadace The Document Foundation v úterý oznámila dostupnost kancelářského balíku LibreOffice 3.5, třetí verze sady aplikací open source vycházející z kódové základny balíku OpenOffice.org.

LibreOffice podporuje například Red Hat nebo Google. Nadaci The Document Foundation založili v září 2010 členové komunity vývojářů, kteří se nepohodli se společností Oracle. Ta tento software získala akvizicí společnosti Sun Microsystems. Oracle zastavil prodej komerční verze balíku a nabídl jeho kód nadaci Apache Software Foundation.

 

„Zdědili jsme 15 let starou kódovou základnu, ve které nebyly zahrnuty některé funkce a neřešily se chyby jen proto, že by se mohly vyskytnout nějaké další problémy. Tento přístup ve svém důsledku způsobil zpomalování technického vývoje,“ napsal Caolán McNamara, vývojář společnosti Red Hat a spoluzakladatel The Document Foundation, ve svém blogovém příspěvku. „Měli jsme na vybranou dvě možnosti – konzervativní, která by okamžitě uspokojila všechny uživatele, protože kód by zůstal v podstatě beze změn, nebo mnohem agresivnější cestu vývoje funkcí a modernizace kódu, která z krátkodobého hlediska způsobila jisté problémy se stabilitou, ale rychle směřuje ke zcela novému a podstatně vylepšenému bezplatnému a svobodnému kancelářskému balíku.

 

„Zkušení uživatelé“ si mohou verzi 3.5 stáhnout a nainstalovat hned, ale ti „konzervativnější“ by měli prozatím dál používat verzi 3.4. V blogu se dále můžete dočíst: „Podnikovým uživatelům doporučujeme nasadit LibreOffice ve spojení s firmou, která je schopna poskytnout profesionální podporu, pomoci při migraci, výuce koncových uživatelů, podpoře a údržbě.“

 

Podle slov spoluzakladatele nadace Michaela Meekse v blogovém příspěvku přibyl v nové verzi například filtr pro databáze PostgreSQL a importní filtr pro obrázky Microsoft Visio. Kromě viditelných zlepšení vývojáři podstatně očistili kód a vytvořili nástroj pro automatické testy. Tyto kroky povedou k vyšší stabilitě programové sady, na kterou si někteří uživatelé stěžovali.

příloha_ovladnete_sva_data

 

LibreOffice se, jak vidno, celkem činí. Nový impuls by mohla dostat i původní vývojová větev, OpenOffice.org, na kterou se začíná soustředit zájem vývojářů IBM poté, co společnost oznámila ukončení vývoje vlastní větve tohoto kancelářského balíku, kterou nabízí pod názvem Lotus Symphony.

Byl pro vás článek přínosný?