Hlavní navigace

Proč už se u Windows asi nedočkáme nových revolučních funkcí?

12. 2. 2019

Sdílet

 Autor: Microsoft
Letos na jaře dostanou Windows další velkou aktualizaci – jako je běžné v dnes již tradičním půlročním cyklu. Už před lety se však Microsoft rozhodl, že Windows 10 bude poslední opravdu velkou aktualizací operačního systému.

Má to svůj důvod: Windows jsou nyní založeny na konceptu as-a-service, jejich koupě dokonce možná bude v budoucnu podmíněna měsíčním předplatným. Nebude třeba si totiž operační systém kupovat standardní cestou: bude pořád stejný, dvakrát za rok aktualizovaný, s bezpečnostními záplatami a opravami chyb vměstnanými dovnitř.

Zatím však Windows slouží spíše jako otevírací brána pro další služby Microsoftu, a to úspěšně pro obě strany. Automatické aktualizace, přestože s nimi má Redmondská firma místy znatelné obtíže, jsou také rychlé, praktické a zvládne je kdokoliv.

Nevýhodou je, že velkých nových věcí a blyštivých nových funkcí se hned tak nedočkáme, možná nikdy.  OS je stabilnější, bezpečnější, funkčnější – a pro udržení tohoto stavu je nepravděpodobné, že by se Microsoft pustil do výrazných změn, z vícero důvodů.

Trend ukazují i předchozí aktualizace: mnohé z nich měly sice nové funkce (Creators Update upravil OneDrive a přidal zcela zbytečnou funkci Moji lidé, aktualizace z dubna 2018 přidala rovněž naprosto postradatelný Timeline), ale obvykle je napůl funkční, nedodělané a standardně poněkud nezapadající do celkové obrazu.

Co nás bude čekat nyní na jaře? Možnost nastavení světlejšího vzhledu systému, mírně upravené menu Start a schopnost dočasně pozastavit aktualizace. Příjemné dílčí kroky, ale nic radikálního.

Problémem je i samotný základ, na jakém Windows staví. Zdrojový kód systému je na mnoha místech antický, prastarý: implementace novinek je složitá a zdlouhavá, a času je nyní dost málo s dvěma aktualizacemi ročně.

příloha_ovladnete_sva_data

Ale ani to není hlavním důvodem. Satya Nadella, během jehož vlády jako CEO firmy Microsoft přímo vzkvétá, chce odstoupit od Windows jako základu podnikání firmy. Microsoft má cloud, má AI, má Cortanu, open-source, spolupracuje s Androidem i iOS; Windows je jen vstupní branou, nikoliv vším.

Strategie znovuzrozeného Microsoftu je velmi úspěšná, ale nových Windows se hned tak nedočkáme, možná dokonce nikdy. A výraznější rozvoj také neočekávejme, jen tu a tam nové, užitečné funkce. Microsoft je dnes cloud, multicloud, a pro ten je OS jen bonusem, ne stavebním kamenem.

Byl pro vás článek přínosný?