Hlavní navigace

Prohlížeč Chromium Edge je konečně zde

16. 4. 2019

Sdílet

 Autor: IDG/Gregg Keizer
První uživatelé už si mohou vyzkoušet novou verzi prohlížeče Edge postavenou na Chromiu.

Microsoft uvolnil veřejnou preview verzi prohlížeče Edge postavenou na Chromiu. Uživatelé 64bitové edice Windows 10 tak v současnosti mají na výběr ze dvou různých „buildů“ prohlížeče, ti s 32bitovou edicí si musí stejně jako uživatelé Windows 7, Windows 8.1 a MacOS ještě nějakou dobu počkat.

„Zatím jsme se zaměřili hlavně na základy, rozšířené funkce a jazyková podpora přijde na řadu později,“ upozorňuje Joe Belfiore, vicepresident Microsoftu.

Ve verzích Canary a Dev lze novou podobu prohlížeče stáhnout z webovek programu Insider, přičemž Dev build je označen jako 74.1.96.24, což naznačuje, že Microsoft pracuje s vydáním Chromia číslo 74.

S tím v současnosti pracuje i Google, ačkoliv ten je blíž dokončení jeho finální – Stable – verze, kterou chce vydat 23. dubna. Předpokládá se, že Microsoftu dokončení Stable verze ještě nějakou dobu potrvá a možná se jí dočkáme až v příštím roce.

S vydáním prvních preview verzí nového Edge Microsoft připomněl svůj záměr zapojit se do open-source projektu Chromium a přispět k jeho vylepšení. Jatinder Mann a John Hazen, kteří jsou za Microsoft v projektu Chromium zapojeni, vyjmenovali několik oblastí, na které se chtějí zaměřit.

Mimo jiné má jít o vylepšení jeho přístupnosti, plynulejší skrolování anebo integrace s některými ryze microsoftími službami.

příloha_ovladnete_sva_data

Jak totiž naznačují uniklé materiály, Microsoft má zjevně v plánu nahradit v Edge googlovské služby těmi vlastními, což by někteří uživatelé mohli vnímat jako klad – připomeňme kauzu z loňského září, kdy Google čelil kritice kvůli podmiňování přihlášení k jeho službám přihlášením do Chromu.

Microsoft by tak s Chromium variantou Edge mohl těžit z výhod Chromu bez toho, aby uživatele nutil spojovat svou virtuální identitu s Googlem.

Byl pro vás článek přínosný?