Hlavní navigace

Řada aplikací pro Android a iOS porušuje open source licence

11. 3. 2011

Sdílet

Sedm z deseti aplikací pro iOS a Android, které obsahují open source kód, nesplňují základní požadavky open source licencí, vyplývá z nové analýzy.

Společnost OpenLogic, jež nabízí pro open source software podporu, průzkum a nástroje pro governanci, tvrdí, že analyzovala 635 mobilních aplikací pro Android, iPhone a iPad, ze kterých 66 obsahovalo open source kód pod licencemi Apache, GPL nebo LGPL. Ukázalo se, že 71 procent z těchto 66 aplikací porušilo základní povinnosti požadované open source licencemi.

Ačkoliv se výzkum zaměřil pouze na 66 open source aplikací, existuje mnohem více podobných programů běžících na zařízeních s Androidem, iPhonech a iPadech. Společnost Black Duck Software nedávno zkoumala 3 800 bezplatných a open source mobilních projektů započatých v roce 2010 a zjistila, že 55 procent z nich bylo pro operační systém Android a 39 procent pro iOS. Více viz článek Nejvíce open source softwaru je pro Android a iOS.

"Mnoho mobilních a tabletových vývojářů nemusí mít plnou představu o open source, který používají a o požadavcích na open source licence," uvedl Kim Weins, senior vice prezident produktů a marketingu u společnosti OpenLogic, ve zprávě oznamující jejich nový průzkum. "Toto má reálné důsledky. Například nadace Free Software Foundation uvedla, že GPL a iTunes licence nejsou kompatibilní a společnost Apple již odstranila ze svého obchodu několik aplikací, které měly být šířeny pod GPL. Google také obdržel několik žádostí o stáhnutí aplikací, které porušují GPL z Android marketu. Vývojáři aplikací by měli dávat pozor na dodržování licenčních podmínek, aby si mohli být jisti, že proti jejich aplikacím nebudou podniknuty žádné právní kroky."

Operační systém Android sám o sobě je open source, který využívá licenci Apache, stejně tak GPL pro linuxové komponenty. Nicméně Google je žalován společností Oracle, která tvrdí, že Android porušuje Java patenty a autorská práva. Operační systém iOS od Applu je proprietární.

Společnost OpenLogic také prozradila, že dvě Android aplikace obsahovaly LGPL verze 2.1, tedy licenci, která "by mohla vyvolat potencionální konflikt s Apache 2.0, hlavní licencí operačního systému Android."

Dále firma OpenLogic tvrdí, že "našla několik aplikací s rozsáhlou EULA (licenční smlouva s koncovým uživatelem), ve které stojí, že veškerý obsažený software je zahrnut do jejich autorských práv a vlastnictví, i když ve skutečnosti některé kódy v aplikaci jsou open source."

Společnost OpenLogic neprozradila, o jaké konkrétní aplikace jde, nicméně řekla, že vybírala "přední placené a bezplatné aplikace pro iPad, iPhone a Android v mnoha různých kategoriích," včetně "aplikací od 20 nejlepších společností ze žebříčku Fortune 500." Kategorie zahrnovaly "bankovní aplikace, sportovní a herní aplikace, aplikace od nejznámějších světových výrobců a mediálních organizací a populární aplikace od menších společností."

Byl pro vás článek přínosný?