Hlavní navigace

Microsoft vstupuje do Linux Foundation, Google do .Net Foundation

16. 11. 2016

Sdílet

 Autor: Fotolia © profit_image
Po letech, kdy byl open source pro Microsoft nenáviděným nepřítelem, se situace mění – oblíbený výrobce proprietárního softwaru se stává oficiálně členem Linux Foundation, která má na starosti vývoj jádra Linuxu a poskytuje finanční prostředky na open source projekty. Na druhou stranu jeden z hlavních oponentů Microsoftu - Google – se nově stává členem .Net Foundation.

Microsoft začal své členství v Linux Foundation vskutku impozantně – představil veřejnou betaverzi SQL Server pro Linux, očekávanou portaci své klíčové relační databáze.

Předpokládá se ale, že novinka nenabídne veškerou funkcionalitu, co nabízí verze pro Windows. Plná verze pro Linux by se měla na trhu objevit v polovině příštího roku.

Linuxoví vývojáři rovněž mohou začít využívat betaverzi Azure App Service, infrastruktury pro cloudové aplikace. Vývojáři aplikací na platformách Node.js a PHP, které běží na Linuxu, tak nově mohou využít nabídku PaaS od Microsoftu.

Microsoft se stane členem Linux Foundation se statutem Platinum, takže jeho význam se dá srovnat s příspěvky firem jako Intel, Oracle, Samsung nebo IBM. Přitom tomu není tak dlouho, co se obě organizace vzájemně napadaly nevybíravými poznámkami.

Vřelejší vztah mezi těmito dvěma organizacemi začal vznikat loni, kdy se spustily certifikace pro provozování Linuxu v cloudu MS Azure. Začátkem roku pak Microsoft aktivně vstoupil i do nadace Eclipse Foundation.

příloha_ovladnete_sva_data

Podle Al Hilwy z IDC jde o důležitý krok, protože v případě Linuxu bude moci využít  mnohem větší ekosystém než je kolem Windows.

Ve stejné době oznámil Google, že vstoupí do .Net Foundation, což se bere jako důkaz oteplení vztahů obou firem. Google bude součástí technické skupiny, která například pomáhá určovat budoucnost platformy .Net a konzultuje změny na roadmapě .Net (.Net je programovací framework Microsoftu pro vývoj aplikací).

Byl pro vás článek přínosný?