Hlavní navigace

Říjnový update Windows 10 se blíží, vyčistěte si disk!

24. 9. 2018

Sdílet

 Autor: Mark Hachman/IDG
Jestli chcete předejít komplikacím, ujistěte se, že máte dostatek místa na disku, vyzývá před čerstvým updatem Windows 10 Microsoft.

Pokud jste majiteli PC, tabletu nebo staršího notebooku s omezenou paměťovou kapacitou, tenhle text je především pro vás. Microsoft varuje, že blížící se Windows 10 October 2018 Update může působit problémy, jestliže na disku zařízení nebude dostatek volného prostoru.

V příslušné dokumentaci uvádí, že Update před zahájením stahování nezvládne zkontrolovat, zda je v zařízení dostatek místa, v důsledku čehož může selhat.

Microsoft však neupřesnil, kolik místa bude October Update vlastně potřebovat a uživatelům doporučuje provést „běžnou systémovou údržbu“, aby byl update úspěšný. Jinými slovy: vyčistit disk od nepoužívaných a dočasných souborů.

Naštěstí, Microsoft pro tento proces nabízí dostatek užitečných nástrojů, z nichž některé lze automatizovat. Například „Inteligentní úložiště“ (Nastavení – Systém – Úložiště), prostřednictvím kterého můžete nastavit periodické automatické promazávání dočasných souborů, souborů v koši či těch stažených.

Ve stejné kartě lze po kliknutí na informační pruh „Tento počítač“ přehledně zjistit, jak je vaše úložiště využité, kolik místa zabírají systémové soubory, hudba, aplikace, ad. Při kliknutí na „Dočasné soubory“ Windows provede sken a navrhne, které z nich můžete bezpečně vymazat.

příloha_ovladnete_sva_data

Třetí možnost údržby představuje OneDrive, prostřednictvím kterého můžete vybrané soubory poslat do cloudu. A samozřejmě, k uvolnění místa na pevném disku lze pro potřeby Updatu využít též externí disky...

Je lehce úsměvné, že October 2018 Update má obsahovat funkce, které mají do budoucna proces čištění disku usnadnit, včetně vylepšeného „Inteligentního úložiště“, které bude déle nepoužívané soubory do OneDrive prostoru posílat automaticky.

Byl pro vás článek přínosný?