Hlavní navigace

Sháníme blockchain vývojáře, zn.: Platíme zlatem

19. 12. 2018

Sdílet

 Autor: Fotolia © vadymvdrobot
Poptávka po odbornících na blockchain raketově roste. Stejně jako zájem o kryptoměny, navzdory propadu jejich hodnoty.

Profesní sociální síť LinkedIn zveřejnila pětici v současnosti nejskloňovanějších pracovních pozic. Vévodí jim blockchainoví vývojáři, po nichž se v uplynulém roce zvedla poptávka třiatřicetinásobně. Až daleko za nimi jsou technici specializující se na strojové učení, kteří jsou dvanáctkrát žádanější než loni.

Pětici top pracovních pozic za rok 2018 uzavírají tzv. application sales executive, tedy specializovaný pracovník prodeje, machine learning specialist – specialista na strojové učení a professional medical representative – prodejce specializovaný ve zdravotnictví.

S rostoucí poptávkou po odbornících na blockchain roste též nabídka kurzů a školení pro vývojáře v dané oblasti; Univerzita v kalifornském Berkeley zaznamenala tisíce zájemců o absolvování online kurzu zaměřeného na kryptoměny a obchodní sítě postavené na blockchainu.

„Rozmach v oblasti strojového učení a zpracování dat není překvapivý. Pozorovat se dal už v loňském roce, nicméně v současnosti firmy začínají poptávat už konkrétnější specializované pozice,“ hodnotí Guy Berger, vrchní ekonom LinkedIn. „Stejně tak není nijak překvapivé, že nejžádanější jsou vývojáři blockchainu, protože zájem o blockchain a kryptoměny roste.“

A potvrzují to i čísla z trhu. Přestože kryptoměny jako bitcoin letos ztratily téměř 80% své hodnoty, počet uživatelů, kteří si některé z digitálních měn nakoupili, se skoro zdvojnásobil, jak uvádí aktuální zpráva Centra pro alternativní finance při Univerzitě v Cambridge.

Odhaduje se, že aktivních uživatelů kryptoměn je v současnoti mezi 2,9 a 5,8 miliony. Její autoři vycházeli z dat poskytnutých bezmála 150 společnostmi zabývajícími se kryptoměnami a došli k závěru, že daný trh v současnosti na plný úvazek zaměstnává více než 2000 lidí.

Urgentní poptávka po blockchain vývojářích tlačí také na jejich platy. Ročně si podle společnosti Hired mohou vydělat až 175 tisíc dolarů, v přepočtu víc než 330 tisíc korun měsíčně, a podle odborníků lze předpokládat další růst těchto mezd.

Mezi požadavky na vývojáře je nejčastěji schopnost práce se Solidity (programovacím jazykem pro tvorbu chytrých kontraktů), Ethereem (open-sourceovou platformou a též kryptoměnou) a také znalost Node.js (systému pro psaní škálovatelných internetových aplikací).

příloha_ovladnete_sva_data

Nejčastěji pak blockchain vývojáře poptávají pochopitelně IT firmy, mezi těmi největšími najdeme IBM, ConsenSys nebo Chainyard. Pracovní pozice jsou nejčastěji v San Franciscu, New Yorku a Atlantě.

„Ovšem jen čas ukáže, jestli blockchain bude na trhu práce dlouhodobým trendem,“ dodává Berger.

Byl pro vás článek přínosný?