Hlavní navigace

Skončí aplikace Office Viewer pro prohlížení dokumentů zdarma

29. 11. 2017

Sdílet

 Autor: Fotolia © Syda Productions
Microsoft uživatele varuje s čtyřměsíčním předstihem; konec Viewerů se navíc již delší dobu očekává, od roku 2007 vycházejí již jen bezpečnostní aktualizace, funkčních variant na prohlížení dokumentů Microsoft Office je navíc řada.

 

"Excel Viewer, PowerPoint Viewer, PowerPoint 2007 Viewer a Office Compatibility Pack budou v dubnu 2018 ukončeny,“ popisuje společnost v příspěvku na blogu. „Poté již nebudou k dispozici ke stažení a nebudou nadále dostávat bezpečnostní aktualizace.“

Oznámení následuje rok poté, co Microsoft ohlásil konec Word Vieweru. Měl skončit v letošním listopadu, zatím se tak ale nestalo, na webu je stále ke stažení.

Spolu s Office Compatibility Packem, který bude rovněž odstaven, umožňovaly Viewery uživatelům prohlížet dokumenty balíčku Office i bez toho, aby jej vlastnily; možný byl i tisk. Myšlenkou bylo rozšíření možností spolupráce na tak velkém množství pracovišť, jak to bylo možné.

Koncept však vznikl na konci 20. století a od Office 2007 se dále nevyvíjel. Viewery se z velké části staly zbytečnými a zastaralými, nahradil je Office Online v roce 2010 a mobilní verze aplikací MS Office.

Zákazníci nyní budou muset na některou z alternativ přejít nedobrovolně nebo dokumenty z balíčku Office vůbec nepoužívat (což není příliš realistická varianta). Microsoft sám doporučil využít mobilní verzi aplikací z Windows Storu pro zařízení s Windows 10; pro iOS a Android existují jiné varianty mobilních Office, které jsou zdarma. Možnost je také sáhnout po placených Office 365, případně využít OneDrive, který má prohlížeč Office dokumentů integrován ve verzích Windows 7 a 8.1.

V dubnu bude Viewer software ze stránek Microsoftu odstraněn a nebude tak možné jej oficiálně stáhnout. Přestane i vydávání bezpečnostních aktualizací. Existující kopie však budou nadále fungovat stejným způsobem.

Prozatím je možné Viewery ze stránek Microsoftu stáhnout.

příloha_ovladnete_sva_data

S Office formátem dokumentů se dá samozřejmě poprat i jinak. Google Docs umožňují zobrazovat a pracovat s dokumenty Excelu, PowerPointu a Wordu v módu kompatibility. Office i Docs navíc umožňují vzájemnou konverzi úložných formátů.

Možností jsou i open-source varianty kancelářských balíčků, nejznámějšími jsou Open Office a Libre Office. Ty otevřít Office formáty dokumentů dokáží.

Byl pro vás článek přínosný?