Hlavní navigace

Šok: Podíl Windows 7 dlouhodobě roste, navzdory nástupu Windows 10

6. 9. 2017

Sdílet

 Autor: Microsoft
Systém Windows 7 si v srpnu opětovně udržel většinový uživatelský podíl - podle analytické firmy Net Applications činil 48,4 %, což je meziměsíčně pokles o půl procentního bodu. Ze 16měsíčního pohledu však jde o nárůst o 0,6 procentního bodu.

Windows 7, který ovládá většinu podnikových osobních počítačů, se provozoval na 53,4% všech strojů Windows. (Druhé číslo je větší, protože systém Windows byl detekován na 90,7% světových počítačů, ne 100 % -- zbytek běžel s MacOS nebo s jednou z mnoha podob Linuxu.)

Problém spočívá v tom, že dokonce i přes malý útlum z minulého měsíce se podíl systému Windows 7 od dubna 2016 zvýšil - během šestnácti měsíců tento operační systém získal šest desetin procentního bodu.

Během stejného časového období se přitom snížil podíl dalších dvou významných edicí Windows - Windows 8 a 8.1 o více než 10 procentních bodů, zatímco rozšíření systému Windows XP kleslo o 4,6 procentního bodu. Podíl Windows 10 se během těchto 16 měsíců zvýšil téměř o 13 procentních bodů.

Windows 7 tedy zjevně nechce do důchodu odejít - Microsoft přitom zastaví veškerou jeho podporu v lednu 2020. Podíl Windows 7 je přitom vyšší o tři procentní body než svého času Windows XP, když mu rovněž do důchodu zbývalo 28 měsíců.

příloha_ovladnete_sva_data

Pokud se navíc porovná rozdíl mezi systémem Windows 7 a systémem Windows XP při 29 měsících do konce podpory, činí pouhých pět desetin procentního bodu (tedy Windows XP ve své době odcházelo rychleji).

Ačkoli někteří analytici tvrdili, že firmy začaly Windows 7 opouštět a nasazují Windows 10 - a že tento  proces náhrady bude rychlejší, než při přesunu z Windows XP na Windows 7,  data z Net Applications ukazují opak.

Jiné zdroje jsou ještě tvrdší. Například irský StatCounter uvedl, že Windows 7 v minulém měsíci běžel na 54 % všech osobních počítačů s Windows, přičemž Windows XP zaznamenal ve stejném okamžiku před odchodem do důchodu pouze 46,3% všech systémů Windows.

Podle výpočtu Computerworldu - pomocí 12měsíčních trendů, jak ukazuje Net Applications – bude Windows 10 do února 2018 jen na třetině všech počítačů se systémem Windows.

Byl pro vás článek přínosný?