Hlavní navigace

Testeři už mají k dispozici preview Windows 10 pro příští rok-měsíc

21. 2. 2019

Sdílet

 Autor: Microsoft
Microsoft pracuje na novinkách pro Windows 10, které si žádají „více času“. K otestování je nabídl už teď.

Microsoft pustil do distribuce první preview aktualizace Windows 10 určené pro rok 2020. Překvapivě tak přeskočil očekávanou podzimní aktualizaci.

V současnosti firma finišuje s první velkou aktualizací roku 2019, pravděpodobně pojmenovanou Windows 10 April 2019 Update a číselně značenou 1903, přičemž testerům by v rámci programu Skip Ahead rovnou nabídla k vyzkoušení už tu další: Windows 10 October 2019 Update nebo též 1909. K tomu však tentokrát nedojde, alespoň ne dle dosavadních harmonogramů.

„Insiderům v programu Skip Ahead je ode dneška k dispozici nový build,“ sdělili v závěru minulého týdne Dona Sarkar a Brandon LeBlanc z Insiderského týmu.

„Jde o buildy vývojářské větve 20H1. Některé věci, na kterých v ní pracujeme, si žádají více času.“

Preview 20H1, které je označením jarní aktualizace roku 2020 (ve formátu rok-měsíc označovaném též jako 2003), by přitom za běžných okolností nevyšlo dřív než v srpnu nebo září. Vysvětlení, dle kterého vývojáři žádají více času, působí s ohledem na to, že neuvedli další informace k jeho obsahu, poněkud vágně.

Dá se jen předpokládat, že nové prvky jsou náročnější na vývoj nebo významnějšího charakteru. Nebo obojí. Možné je, že se vývojáři vrátili k projektu nového uživatelského rozhraní, jehož testování zanechali v půli loňského roku, ovšem s příslibem budoucího oživení.

příloha_ovladnete_sva_data

Podzimní aktualizaci 1909 dle všeho k testování obdrží jen insideři v programu Fast, ti z programu Skip Ahead budou nadále testovat novinky týkající se 2003 a 1909 zcela přeskočí. Zvláštní je přinejmenším načasování takového kroku, jelikož jarní aktualizace Microsoft ustavil jako ty méně významné, jehož jejich podpora trvá pouze 18 měsíců (oproti třicetiměsíční prodloužené podpoře podzimních aktualizací pro držitele licence Windows 10 Enterprise). Dle některých názorů mnohé firmy kvůli kratší době podpory nechají jarní aktualizace bez povšimnutí a zaměří se pouze na ty podzimní.

Tak či tak, pokud nedojde ke zpoždění jako v případě verze 1809, April 2019 Update by se měl k uživatelům dostat zhruba v půli dubna.

Byl pro vás článek přínosný?