Hlavní navigace

Umělá inteligence míří do Windows Phone

16. 9. 2013

Sdílet

 Autor: © REIMUSS - Fotolia.com
Pokud inteligentní asistent Microsoftu odsune Apple Siri a Google Now na vedlejší kolej, může to zachránit operační systém Windows Phone.

Podle zveřejněných zpráv Microsoft připravuje svou odpověď na současné asistenty Siri firmy Apple a Google Now. Půjde o umělou inteligenci s kódovým označením Cortana, což je mimochodem jméno umělé inteligence ze hry Halo, schopné adaptace a učení se.

Mobilní asistenční technologie Cortana bude víc než „pouhá“ aplikace, která umožňuje uživatelům ovládat telefon pomocí hlasových příkazů. Bude srdcem zcela přepracovaného základu budoucích verzí Windows Phone, Windows a Xbox One.

Pravděpodobně jde o poslední z projektů odcházejícího ředitele Steva Ballmera, který v jednom z posledních projevů horoval o uživatelském rozhraní, které bude „hluboce personalizované“ a založené na pokročilé, „téměř magické“ cloudové inteligenci, která se bude průběžně učit a stále více chápat lidi a jejich svět.

Fanoušky hry Halo samozřejmě okamžitě napadne, do jaké míry bude Cortana prezentována jako její inspirace? Bude lidsky zranitelná, ale současně nepochybně sexy? Je to docela dobře možné, že přesně takovou cestou se Microsoft vydá, pokud se jen trochu poučil z úspěchů a neúspěchů svého dnešního největšího konkurenta, firmy Apple.

Hardware sám o sobě je nudný a jeho vnitřnosti v konečném důsledku nepodstatné. S výjimkou pár revolucí jsou premiéry jen víceméně uvedením nových procesorů, větších pamětí a obrazovek (ať už jde o Apple nebo Samsung – a že uvedení Galaxy IV bylo skutečně děsivé). Skutečně zajímavé jsou jen působivé nové funkce. A možná se to nezdá, ale Microsoft má v inovacích velmi silné kořeny.

Stačí si připomenout myš postavenou na kameře (víte, že dříve myši sledovaly pohyb pomocí gumové kuličky?), Kinect či Surface (interaktivní stůl, nikoli pseudo tablety, které jeho jméno převzaly). Ne každý nápad se změnil v reálný produkt, ostatně, jen funkcí v nadcházejících operačních systémech bylo naslibovanou až běda.

Inovace často ani neprojdou bojovým testem nového či ještě neexistujícího trhu. Někdy se prostě pro ně nenajde prostor v daném portfoliu, často cíleném na nutné korporace, které se děsí všeho nového a nevyzkoušeného. Tady byl vždy zásadní rozdíl mezi cestou Applu a Microsoftu za zákazníky, produkty Apple začínaly u uživatelů, kteří si je prosadili v pracovním prostředí korporací. A to je pro inovace nepochybně snazší cesta k přežití.

příloha_ovladnete_sva_data

Dnešní Microsoft se ocitl ve světě, kde již nemá taková pohodlnou majoritu, ve světě BOYD (používání vlastních zařízení zaměstnanci), v podivném světě, kdy si zaměstnanci nosí za své vlastní peníze pořízená mobilní zařízení do práce. Pokud tedy Microsoft chce znovu získat své místo na slunci a myslí to s umělými asistenty vážně, bude se muset mnohem více odvázat, než tomu bylo s „Bobem“ a veleotravnou mluvící kancelářskou sponkou.

 

Byl pro vás článek přínosný?