Hlavní navigace

Umělá inteligence nemusí být férová – jak to ale poznat?

3. 7. 2018

Sdílet

 Autor: Fotolia @ willyam
Nástroj, který lidem pomůže identifikovat a případně napravit nespravedlivé zkreslení algoritmů AI (Artifical Intelligence – umělé inteligence), vyvinula firma Accenture - cílem je zachytit diskriminaci dříve, než začne infikovat modely AI a způsobovat škodu.

Nástroj AI Fairness je součástí širšího balíčku, který firma nedávno nabídla jako podporu transparentnosti a etiky při zavádění strojového učení.  Počítačové algoritmy se dostávají do role, kdy v prvním sítu rozhodují o řadě záležitostí – dělají jakýsi předvýběr, který předkládají k dořešení „lidským“ kolegům.

A tak umělá inteligence může rozhodovat o tom, zda určitý člověk dostane půjčku, nabídku zaměstnání, případně povolení k určité činnosti. Accenture se proto v rámci aktivit zaměřených na odstranění podjatosti k AI rozhodla vytvořit nástroj, který vyhodnocuje, zda systémy AI rozhodují spravedlivě a objektivně.

Umělá inteligence sama o sobě nemůže být spravedlivá nebo nespravedlivá -- jde o to, že algoritmy, které pro rozhodování využívá, mohou kodifikovat nesprávné lidské chápání. AI Fairness je určený k rychlé identifikaci a následné pomoci při řešení problémů v algoritmech.

„Našim cílem je zpřístupnit tento nástroj společnostem, které chtějí rozšířit své používání AI, ale obávají se rizika neúmyslných dopadů,“ říká Rumman Chowdhury, lídr v oblasti umělé inteligence společnosti Accenture. „V minulosti jsme našli modely, které jsou celkově velmi přesné, ale pokud se podíváte, jak se určitá chyba rozkládá nad podskupinami, uvidíte obrovský rozdíl mezi tím, jak správný je určitý model například pro bílého muže ve srovnání s černou ženou.“

Nástroj také hledá proměnné, které souvisejí s dalšími citlivými proměnnými. Algoritmus by například nemusel explicitně zohledňovat pohlaví, ale pokud se podívá na příjem, mohl by snadno oddělit výsledky pro ženy a muže.

Vyšetřuje také míru chyb pro každou proměnnou, a zda jsou chyby vyšší pro některou skupinu. Po této analýze je nástroj schopen opravit algoritmus, ale protože tento typ korekce může způsobit snížení jeho přesnosti, navrhne řešení a umožní uživateli rozhodnout, nakolik se má změnit.

příloha_ovladnete_sva_data

AI Fairness může najít uplatnění v různých nejen průmyslových odvětvích, přičemž se předpokládá, že prvními uživateli budou ti, kteří se nacházejí v nejvíce regulovaných oborech - například finančních služeb a zdravotní péče, kde je potenciál nežádoucích dopadů AI velký.

„Vidíme rostoucí zaměření na algoritmické zkreslení a spravedlnost. Řada států vytváří etické rady AI,  Google nedávno vydal své etické pokyny,“ konstatuje Chowdhury. „Takže si myslím, že lídři v oboru AI, stejně jako non-tech společnosti, hledají cestu. Hledají standardy a protokoly a něco, čím se mohou řídit, protože chtějí vytvářet a využívat bezpečné produkty.“

Byl pro vás článek přínosný?