Hlavní navigace

Už 200 milionů firemních uživatelů pracuje s Windows 10

17. 5. 2018

Sdílet

 Autor: Mark Hachman/IDG
Čerstvá data od Microsoftu ukazují, jak s blížícím se termínem ukončení podpory Windows 7 uživatelé přecházejí na Windows 10.

Microsoft se pochlubil statistikou, dle které s Windows 10 pracuje už víc než 200 milionů firemních uživatelů. Podle odborníků je to signál, že většina firemní klientely přejde na Windows 10 dřív, než Microsoft za dvacet měsíců ukončí podporu Windows 7. Celkově Windows 10 pohání už skoro 700 milionů počítačů, podíl těch firemních tedy činí necelých 30 %.

Dlouhodobé průzkumy přitom ukazují, že komerčně využívané počítače tvoří celosvětově zhruba 55 % všech osobních PC. Stephen Kleynhans z analytické společnosti Gartner uvádí, že uvedených dvě stě milionů firemních uživatelů představuje reálný počet, ten je však dle něj nižší než by v prvním kvartálu roku 2018 očekával: „Čekal bych dvě stě padesát až tři sta milionů.“

Dá se však očekávat, že počet těch, kteří už si Windows 10 osvojili, poroste úměrně k blížícímu se termínu ukončení podpory Windows 7, který je stanoven na 14. ledna 2020, kdy Microsoft pro „Sedmičky“ přestane dodávat bezpečnostní aktualizace.

Podle Kleynhanse je však prý mylné domnívat se, že k danému datu Windows 7 z firemních počítačů zcela vymizí, vždyť v mnohých firmách dodnes pracují s Windows XP, jimž skončila podpora v roce 2014, v některých dokonce ještě s Windows 98.

příloha_ovladnete_sva_data

„Očekáváme, že v době ukončení podory Windows 7 se bude uživatelský podíl Windows 10 ve firmách pohybovat mezi 85 a 90 procenty, možná o něco výš.“

Jiné odhady hovoří o tom, že i v termín ukončení podpory Windows 7 bude tento operační systém nainstalován až na 42 % počítačů – nejen těch firemních. Pro srovnání, když Microsoft ukončil podporu Windows XP, systém byl stále nainstalovaný na 29 % počítačů.

Byl pro vás článek přínosný?