Hlavní navigace

Velká říjnová aktualizace Windows: co o ní víme?

8. 10. 2018

Sdílet

 Autor: Microsoft
Přichází říjen a s ním i čas na další velkou aktualizaci Windows 10; tentokrát však neoplývá tolika radikálními novinkami, spíše jen navazuje na existující a rozšiřuje možnosti systému. A místy dokonce i vcelku příjemně.

Windows 10 October 2018 Update neboli verze 1809 už na první pohled nepřináší žádnou novou významnou funkci. To ale neznamená, že bychom se jím snad neměli vůbec zabývat.

Verze 1809 bude pro uživatele Windows 10 dostupná tradičně v různých fázích dle nastavení, první kolo startuje 9. října, takže už v úterý.

Ale teď už k samotným funkcím. Na co se těšit a čeho se obávat?

Vylepšené kopírování do schránky

Pro většinu uživatelů nejvýraznější změny se dočká systémová schránka Windows 10, známá také jako Clipboard. Nově bude možné nejen standardně kopírovat jednu položku a vložit ji jinam, ale např. si zobrazit historii kopírování, vytvořit si seznam oblíbených, často používaných polí nebo je dokonce sdílet s jinými zařízeními, např. tabletem s Windows 10.

Nové funkce schránky nebudou aktivované samy od sebe, uživatel bude muset sáhnout do Nastavení > Systém > Schránka. Zde bude možné dodatečné prvky aktivovat.

Obzvláště potěší funkce pokročilé synchronizace. Stačí na PC zmáčknout oblíbenou zkratku Ctrl + C a na tabletu nebo jiném propojeném zařízení klepnout na vložit. A hotovo. Jednoduché, ale velmi příjemné například pro přeposlání odkazu na video na jiný stroj.

Klasická schránka se při zapnutí nových prvků dočká předělaného rozhraní, avšak není nutné jej využívat. Standardní Ctrl + V bude fungovat tak jako u všech předchozích verzí Windows. Schránka nově bude nahrávat kopírované informace do cloudu, takže budou dostupné pro všechna zařízení uživatele, na něž se přihlásí.

Novinky v kopírování slibují zvýšení produktivity – jak často se vám stává, že si omylem přepíšete kopírovaný odkaz jiným a opět tak kvůli němu musíte otevírat již zavřený dokument ve Wordu, nebo třeba panel v prohlížeči?

 

Screenshoty jednodušeji

Před nedávnem přidaná funkce vytvoření screenshotu pomocí kombinace kláves Win + Shift + S umožňuje vybrat část displeje, ze které bude následně obrázek vytvořen (a následně vložen třeba do Malování). Od verze 1809 budou screenshoty vylepšeny a nazvány „Snip & Sketch“ (český překlad zatím není jednoznačně znám).

Při stisknutí výše popsaných kláves nyní uživateli na horní straně obrazovky vyběhne ovládací panel s ikonami, které mu umožní snadno označit obdélníkový kus displeje, celou obrazovku nebo volný výběr části displeje. Po zaznamenání se screenshot uloží do schránky, kde je možné jej sdílet s ostatními skrze několik kliknutí.

Jde o poměrně jednoduchý a přímý proces – pokud nepoužíváte externí aplikaci na screenshoty, je možné, že Snip & Sketch využijete.

 

Chytřejší správa úložiště

Od Creators Updatu je pro Windows 10 dostupná funkce Storage Sense, v české verzi systému jej lze nalézt pod položkami Nastavení > Systém > Úložiště. Současná pokročilá správa má být v aktualizaci 1809 ještě rozšířena a automatické vyčištění disku bude probíhat ve spolupráci s cloudovým úložištěm OneDrive – pokud jej tedy využíváte.

Pokud ne, změna se vás nikterak nedotkne. V principu jde vlastně o určení souborů, které může systém lokálně smazat, protože je momentálně nepotřebuje a na OneDrivu je máte uložené a které Windows na disku ponechají.

Novinka se hodí obzvláště pro laptopy s omezeným úložištěm na menších SSD, jinak se vám zřejmě příliš hodit nebude – jedná se standardně přeci jen o poměrně malé objemy dat.

 

Edge je stále nudný

Microsoft se s novou verzí opět pokouší oživit skomírající prohlížeč Edge, snad v naději, že oslabí dominantní Chrome. Ani tato nová aktualizace se však zrovna nepovedla.

Užitečnější z nových funkcí je schopnost určit na jednotlivých webových stránkách, jak mají přehrávat videa a zvuk: zda budou moci volně přehrávat vše, zda povolí videa pouze bez zvuku nebo zda rovnou vše zakáže. Vzhledem ke stupňujícímu se množství otravných automaticky přehrávaných videí nejde o špatnou funkci, přestože na Chromu či Firefoxu již dávno řešenou volitelnými přídavky.

Další prvek umožní uživateli vypnout zvuk přímo na panelu, což – opět – už má kupříkladu Firefox řadu měsíců. Přesto jde o krok správným směrem.

Změn se dočkala také integrovaná čtečka Edge pro zobrazování PDF souborů a e-knih. Nejde o žádné závratné novinky, spíše drobná zpříjemnění. Když nyní označíte v souboru slovo, objeví se jeho definice v malé tabulce vedle.

Co se naopak nezměnilo je velmi malý počet přídavků. 115 volitelných funkcí je zkrátka málo jak proti Firefoxu, tak i Chromu.

příloha_ovladnete_sva_data

Tím jsou uzavřeny ty největší změny nové aktualizace. Objevují se sice ještě další novinky, třeba pokus o inteligentnější propojení smartphonu s Windows PC (stále nefunguje dobře) nebo adice klávesnice SwiftKey pro uživatele s dotykovou verzí systému.

Zlepšit se má také to, kdy se systém rozhodne aktualizovat a restartovat – respektive, nemá tím už své uživatele dohánět k šílenství. Pokud se tak skutečně stane, bude to jistě kvitováno s povděkem většinou Windows komunity.

Byl pro vás článek přínosný?