Hlavní navigace

Windows 10 20H2 je tu

23. 10. 2020

Sdílet

 Autor: Internet Info DG
Říjnová aktualizace Windows 10 je k dispozici prvním uživatelům. Přináší definitivně novou verzi prohlížeče Edge a pak několik spíš kosmetických změn.

Říjnová aktualizace Windows 10 je k dispozici prvním uživatelům. Přináší definitivně novou verzi prohlížeče Edge a pak několik spíš kosmetických změn.

Microsoft vypustil mezi nedočkavé uživatele nejnovější aktualizaci Windows 10 s kódovým označením 20H2, též označovanou jako říjnovou. Její distribuce je však jako vždy postupná, rozvržená do několika týdnů, přičemž zájemci musí její dostupnost ověřit manuálně, stejně tak download a instalaci. S vydáním aktualizace Microsoft zároveň vyzval firemní uživatele, aby ověřili funkčnost a kompatibilitu svých aplikací a poskytli firmě zpětnou vazbu.

Stejně jako loňská aktualizace 1909, také 20H2 je spíš z těch, které obsahují spíš méně nových funkcí, alespoň ve srovnání s květnovou 2004. Nová 20H2 vychází z kódu 2004, je však doplněná o několik fixů a pár čerstvých vylepšení.

Nová verze Edge

Tím nejvýraznějším je – nepřekvapivě – nová verze prohlížeče Edge postavená na Chromiu. Tu sice Microsoft vydal už v lednu, součástí operačního systému je však definitivně až teď. I s ohledem na tyto podobnosti, je aktualizační proces rychlejší než obvykle.

příloha_ovladnete_sva_data

Jelikož Windows 10 20H2 je aktualizací přicházející v druhé polovině roku, garantuje pro ni Microsoft pro uživatele verzí Enterprise a Education 30 měsíců podpory (do května 2023). Ti s verzemi Home a Pro jí mají zaručených jen 18 (do května 2022).

A co dalšího kromě nového Edge Windows 10 20H2 přináší? Microsoft slibuje například dynamičtější podobu Start menu s novým ztvárněním některých ikon a k tomu světlé/tmavé téma, hlavní panel uzpůsobený pracovním návykům každého jednotlivého uživatele, notifikace doplněné logem aplikace tak, aby bylo hned jasné, odkud pocházejí, anebo funkci pro 2v1 zařízení, díky které systém automaticky přepojí mezi módem s klávesnicí a bez.

Byl pro vás článek přínosný?