Hlavní navigace

Windows 10 konečně nejoblíbenější

4. 1. 2019

Sdílet

 Autor: Microsoft
Pomalé, ale jisté – tak lze označit tempo rostoucí popularity Windows 10, které v závěru uplynulého roku vystřídaly Windows 7 v roli nejoblíbenějšího operačního systému.

Skoro tři a půl roku po vydání Windows 10 co do popularity konečně předběhly svého předchůdce Windows 7. Dle analytické společnosti Net Applications v prosinci uživatelský podíl Desítek poskočil o 1,1 % na 39,2 % všech osobních počítačů, respektive 45,5 % počítačů s operačním systémem Windows.

Windows 7 oproti tomu minulý měsíc ztratily 2 %, čtyřikrát více než v listopadu, a meziměsíčně vůbec nejvíc za uplynulý rok. V současnosti tak uživatelský podíl Windows 7 činí 36,9 %, respektive 42,8 %.

Oproti dřívejším odhadům Computerworldu vycházejícím z dlouhodobých trendů, přišel tento zlomový bod v oblíbenosti systémů o měsíc později a potvrdila se tak silná pozice Windows 7. Windows 10 v popularitě předbíhají Windows 7 v době, kdy zbývá třináct měsíců do chvíle, než je Microsoft pošle do pomyslného softwarového důchodu. Pro srovnání: Windows 7 předběhly v oblíbenosti Windows XP v srpnu 2012, tedy už 20 měsíců před jejich odepsáním.

Odhaduje se, že v momentě, kdy bude podpora Windows 7 ukončena, poběží na nich něco málo přes 36 % počítačů s Windows, zatímco Windows 10 by jich tou dobou měly pohánět 55 %. A opět malé srovnání: Windows XP v době ukončení jejich podpory běžely na 29 % počítačů s Windows.

Jinými slovy i po ukončení softwarové podpory Windows 7 bude vysoké procento počítačů, které budou mít systém nainstalovány a poběží tak bez dostatečných bezpečnostních aktualizací. Což se netýká firemních počítačů s verzemi Windows 7 Professional a Enterprise, jejichž uživatelům Microsoft nabídne až na tři dodatečné roky alespoň dočasné řešení v podobě tzv. Extended Security Updates.

příloha_ovladnete_sva_data

Zhodnotíme-li přijetí Windows 10 zpětně, bylo i navzdory nabídce bezplatného upgradu pozvolné, rozhodně pomalejší než v případě Windows 7 o šest let dříve. Zatímco Sedmičky se během svých prvních tří let dostaly na 39 % uživatelského podílu, skóre Windows 10 činilo během stejné doby jen 29 %.

A pro úplnost, data Net Applications ukazují oblíbenost také ostatních operačních systémů: macOS a OS X posílily a v součtu se v závěru roku dostaly na rekordních 10,7 %, gratulovat si mohou též uživatelé Linuxu, který poskočil na 2,8 %. Chrome OS zůstal na dosavadních 0,3 %.

Byl pro vás článek přínosný?