Hlavní navigace

Windows 10 S skončí, budou jen jako mód klasických Windows

6. 2. 2018

Sdílet

 Autor: Microsoft
Většina uživatelů Windows 10 S u této verze podle dat Microsoftu i zůstává. Novinkou bude Windows 10 S Mode.

Web thurrott.com, spravovaný renomovaným nadšencem pro Microsoft Paulem Thurrottem, odhalil dokument, ze kterého vyplývá, že Microsoft spoléhá na Windows 10 S jakožto na verzi, kterou mají uživatelé Windows 10 Home a Windows 10 Pro vnímat pro počítače jako verzi defaultní.

Společnost prý v současnosti pracuje na propojení Windows 10 S a Windows 10, což má dát vzniknout novince Windows 10 S Mode.

Zásadní novinkou Windows 10 S byla práce s aplikacemi – Windows 10 S umožňuje nahrání pouze UWP aplikací z Windows Storu, prakticky tak vyřazuje ze hry tradiční Win32 .exe soubory.

Výjimkou by podle Paula Thurrotta měl být v Mode verzi antivirový software, který poběží i z „.exe verzí“. Celkově by však „eskové“ varianty Windows 10 měly být bezpečnější.

Windows 10 S Mode bude samozřejmě koexistovat s dosavadními verzemi Windows 10 Home a Windows 10 Pro, mezi kterými budou moct jak výrobci tak uživatelé vybírat dle svého uvážení.

Stejně tak většina uživatelů bude mít možnost bezplatně upgradeovat na Windows 10, ačkoliv upgrade profesionální verze pak dle Thurrotta vyjde na 49 dolarů.

Ze zmíněného dokumentu je však zřejmé, že Microsoft předpokládá, že většina uživatelů se přechodem ze systému na systém zabývat nebude, což v důsledku povede k rozšíření uživatelské základny pro UWP aplikace. (Dle dat Microsoftu u Windows 10 S zůstává 60 % jeho uživatelů.)

A ještě jednu zajímavou věc dokument ukazuje, a totiž, jakým způsobem Microsoft oceňuje Windows 10 pro různé typy zařízení. V dokumentu je popsána hierarchie konfigurací (Entry, Value, Core, Core+ a Advanced), každá s hardwarovými specifikacemi, a jejich nacenění pro Windows.

Například do kategorie Core+ spadá stolní počítač s méně než 8 GB RAM a ne více než 2TB pamětí – pro takový Windows 10 přijdou na 86,66 dolarů.

příloha_ovladnete_sva_data

Pro srovnání, pro počítač kategorie Advanced s hardwarem typu Core i7, 16 GB RAM, Windows 10 přijdou na 101 dolarů. Nové ceny mají dle serveru thurrott.com vejít v platnost 2. dubna, s výjimkou kategorie Advanced, u které je termín o měsíc pozdější.

Toto nacenění má být sice uživatelům utajeno, cenu pro koncového zákazníka kupujícího zařízení s Windows však nepochybně ovlivňuje.

Byl pro vás článek přínosný?