Hlavní navigace

Windows 11 jsou za rohem. Všechno, co o nich víme, pěkně v kostce

13. 9. 2021

Sdílet

 Autor: Microsoft
Základní otázky týkající se Windows 11. Zodpovězeny stručně a jasně.

Windows 11 jsou za dveřmi. Microsoft jejich vydání ohlásil oficiálně a ven unikl též první build. Známe už i datum vydání. Každý nový operační systém však vyvolává nové otázky, a proto pro vás máme „Jedenáctkový FAQ“.

Co jsou Windows 11?

Windows 11 je název nadcházející zásadní revize Windows 10, dostatečně odlišné pro to, aby nebyla vydána jen jako aktualizace, ale zasloužila si zcela nové jméno, respektive pořadové číslo.

Kdy budou Windows 11 ohlášeny?

Už se stalo – Microsoft systém představil během speciální akce 24. června letošního roku.

Kdy se k Windows 11 dostaneme?

Uživatelům z programu Windows Insider jsou Windows 11 k dispozici už od konce června, do široké distribuce se dostanou během podzimu, počínaje od 5. října. Zprvu však jen coby předinstalované na nově zakoupených počítačích, majitelé starších počítačů s Windows 10 budou moct začít aktualizační proces až v průběhu příštího roku. Připomeňme však, že Windows 11 mají značné hardwarové nároky čili ne všechny počítače, které si hravě poradí s Windows 10, zvládnou utáhnout také jejich nástupce.

Jak se k Windows 11 dostaneme?

Uživatelé z programu Insider mají v současnosti přístup k beta verzi Windows 11, zatím je to však jediný způsob, jak se k Windows 11 dostat. Tedy: zapsat se do programu Windows Insider.

Budou Windows 11 zdarma?

Očekáváme, že samostatně Windows 11 vyjdou na totéž, co Windows 10. Coby upgrade z Windows 10 však budou zdarma.

Budou mít Windows 11 více verzí?

Microsoft prezentuje Windows 10 Home a Windows 10 Pro jako odlišné edice a je pravděpodobné, že stejně bude nakládat také s Windows 11. K dostání bude též obdoba Windows 10 S jmenovaná jako Windows 11 Home in S Mode.

Jak velké Windows 11 budou?

Velikost systému se bude lišit, mimo jiné i podle toho, jak velká je vaše stávající instalace Windows 10. Velikost ISO souboru, který byl nabídnut ke stažení v programu Windows Insider, však je 5,4 GB. Některé aplikace budou v systému přítomny pouze v okleštěné podobě, tedy v menší velikosti, a do plné se stáhnou až při prvním spuštění, což velikost instalace navýší. Co se týče měsíčních aktualizací, ty mají být zhruba o 40 % menší než v případě Windows 10, slibuje Microsoft.

Jak budou Windows 11 aktualizovány?

Aktualizace a záplatování Windows 11 bude s největší pravděpodobností probíhat v podobném režimu jako v případě Windows 10. Velké aktualizace přinášející nové funkce však mají být vydávány méně často, místo dvakrát pouze jednou do roka, vždy na podzim.

Jak dlouho budou Windows 11 podporovány?

Microsoft slibuje, že každá z velkých aktualizací bude podporována dva roky.

Co Windows 11 přinášejí nového?

Předně nové uživatelské rozhraní, vycentrované a kompaktnější. K vizuálním změnám patří též proměna ikon nebo panel s widgety. Slibovaná podpora Android aplikací byla zatím odložena.

Co Windows 11 znamenají pro Windows 10?

Stále platí, že podpora Windows 10 skončí v roce 2025 a v určité fázi by se tak aktualizace systému měla nabídnout automaticky, alespoň za předpokladu, že váš hardware Windows 11 utáhne.

Bude možné instalaci Windows 11 zvrátit?

Ano, bude. Pokud nebudete s instalací Windows 11 spokojeni, budete mít deset dní – a ještě něco navíc – na to, abyste se bezproblémově vrátili k Windows 10.

příloha_ovladnete_sva_data

Jaké mají Windows 11 nároky?

Přinejmenším procesor Intel Core 8. generace či Ryzen 2000, také Trusted Platform Module 2.0, 4 GB RAM a úložná kapacita alespoň 64 GB. Při manuálním snažení ISO souboru bude možné Windows 11 nainstalovat i na méně výkonné počítače, instalace však ponese svá omezení, včetně toho, že Microsoft takto nainstalovaný systém nebude podporovat.

Spustím Windows 11 také na Macu?

Poněkud smělý záměr, ale ano, možné to bude. S využitím virtualizace Parallels Desktop.

Byl pro vás článek přínosný?