Hlavní navigace

Windows 8: Co by nemělo chybět v tabletové verzi

29. 5. 2011

Sdílet

Microsoft možná příští týden oficiálně představí uživatelské rozhraní nového operačního systému pro tablety. Zde je seznam čtyř věcí, na které by neměl zapomenout.

Podle informací agentury Bloomberg chce Microsoft během příštího týdne konečně zveřejnit první ukázky svého operačního systémů pro tabletová PC. Stát se tak má na konferenci All Things Digital D9, které se zúčastní i Steven Sinofsky, prezident divize Windows. Podle očekávání chce pro tento účel použít prototyp tabletu s procesorem Tegra od Nvidie. Mnohem více náš však bude asi zajímat podoba samotného systému. Co bychom v novém systému rádi viděli?

Live Tiles
Velké dotykové čtverce, které jsou charakteristickým znakem Windows Phone 7, mají hrát důležitou roli také ve Windows 8. Pokud je to pravda, pak jde o skvělou zprávu. Tzv. dlaždice (Tiles) jsou nejvýraznější částí mobilního operačního systému od Microsoftu a jdou nad rámec funkcionality jednoduchých aplikací. V nejnovější aktualizaci Mango pro WP7 bude například možné rychle přejít na specifické funkce dané aplikace. To je ostatně možné již ve Windows 7, takže pro Microsoft by neměl být problém zabudovat tuto funkci i do svých tabletů.

Aplikace pro tablety
Pokud Microsoft ukáže jen desktopovou verzi Office běžící na tabletu, bude demonstrace nového systému docela zklamáním. Chceme vidět aplikace, které jsou optimalizované pro dotykové obrazovky a schopné sdílet data s jejich desktopovými protějšky. Kompatibilita aplikací bude jednou z nejdůležitějších informací. Když si koupíte jednu verzi aplikace, budete mít automaticky přístup i k dalším?

Cloud synchronizace
Podle některých zdrojů klade Microsoft při vývoji Windows 8 velký důraz na cloud computing. Takové řešení má svůj smysl. Představte si například situaci, kdy je každý dokument vytvořený na tabletu okamžitě zálohován online, takže k němu máte přístup i z jiných zařízení bez nutnosti ručního přenosu.

Podpora různých velikostí obrazovek
V současné době jsou v módě tablety s 10palcovými displeji, ale menší obrazovky mají také své výhody. Lépe padnou do rukou, což ocení nejen příznivci počítačových her. Microsoft by příští týden mohl potvrdit podporu různých velikostí displejů.

Byl pro vás článek přínosný?