Hlavní navigace

Windows 8: Hrozí díky změnám problémy s kompatibilitou?

5. 6. 2011

Sdílet

Radikální změny představené spolu s Windows 8 přináší i otázky, jak to bude s kompatibilitou stávajících aplikací s novým OS od Microsoftu.

I když rozhraní Windows 8 vypadá zcela jinak než jsme byli posledních 25 let zvyklí a je zaplněno velkými dlaždicovými ikonami, podobné těm ve Windows Phone 7, takže na první pohled se může zdát, že jde o úplně jiný systém, opak je pravdou. Jedná se totiž jen o vnější podobu a pod tímto rozhraním se podle našich amerických kolegů skrývají stále staré známé Windows se správcem úloh, panely nástrojů či průzkumníkem. Nepůjde tedy o radikální řez jako v případě platformy Windows Mobile, kdy aplikace z ní nelze použít pod novějšími Windows Phone a naopak. Kompatibilita by měla zůstat zachována, i když lze očekávat jako u každé výraznější změny v operačním systému samozřejmě určité potíže např. se staršími ovladači či některými specifickými aplikacemi, které se odkazují na specifické prvky určitého OS.

Dlaždicové ikony ve Windows 8 se vyznačují snahou ulehčit uživatelům práci. Není potřeba na ně v řadě případů vůbec klikat, neboť obsahují informace přímo v sobě. Například předpověď počasí tak zobrazuje aktuální či nastavené údaje. Samozřejmě tuto funkcionalitu lze očekávat jen od nových aplikací. Podporována jsou i gesta, kterými lze ovládat více aplikací a například při spouštění nového programu je možné jej umístit vedle již běžící, takže pak lze snadno pracovat s oběma.

Samozřejmě se naskýtá otázka, jak to bude s kompatibilitou dosavadního softwaru. Microsoft tvrdí, že nové aplikace pro Windows 8 vytvořil pomocí HTML5 a JavaScriptu, takže jsou podobné těm, jaké by jste hledali na tabletu (a budou snadno pracovat jak na procesorech x86, tak i ARM) a Microsoft si tím také nechává otevřené dveře pro distribuci takovýchto aplikací pro Windows 8 přímo z vlastního internetového obchodu. Součástí nových Windows bude i Internet Explorer 10 upravený pro ovládání dotykem.

Co se týká tradičního softwaru, jako je třeba MS Office či Adobe Photoshop, ten by měl pod novými Windows pracovat tak, jak jsme na něj byli zvyklí a bude je tedy potřeba ovládat běžným způsobem. Pokud budou chtít výrobci připravit aplikace přímo pro Windows 8, budou je muset přeprogramovat. Vývojáře tedy čeká poměrně velký kus práce. Otázkou ovšem stále zůstává, jak to bude s kompatibilitou x86 aplikací na počítačích s procesory ARM. Microsoft sice tvrdí, že žádný problém nebude, ale zástupci Intelu jsou jiného názoru a konkrétní vysvětlení zatím nebylo předloženo. Komentátoři nejčastěji spekulují, že půjde pravděpodobně o nějaký emulátor, ale je otázkou, jak se emulace x86 instrukcí projeví na rychlosti běhu aplikací. Zde je tedy stále mnoho nezodpovězeného.

Dalším problémem Windows 8 bude pravděpodobně přijetí tak výrazné změny širokou veřejností. Více o tom najdete v článku Windows 8: Nové rozhraní nejspíš narazí na odpor.

Byl pro vás článek přínosný?