Hlavní navigace

Windows 8: Jaké edice si pro nás Microsoft přichystá?

26. 2. 2012

Sdílet

 Autor: © Microsoft
Microsoft oproti předchozím verzím zřejmě sníží počet edic, ve kterých na trh uvede svůj další operační systém Windows 8.

Ve vyspělých zemích, včetně České republiky, je operační systém Windows 7 nabízen ve čtyřech edicích: Home Premium, Professional, Enterprise a Ultimate. Až na Enterprise, která je určena pro velké podnikové zákazníky, jsou všechny edice prodávány široké veřejnosti bez jakýchkoliv omezení.

U Windows 8 bude počet nabízených edic zřejmě nižší. Jak si totiž nedávno všiml bloger Stephen Chapman, na stránkách Hewlett Packard se objevily dokumentace k pár ovladačům, ve kterých se o systému o Windows 8 a jeho edicích přímo mluví. Konkrétně jsou v nich zmiňovány tři různé verze – základní Windows 8 (nejspíše se tím myslí Home Premium), Professional a Enterprise. O edici Ultimate se v dokumentaci nic nepíše.

„O Windows 7 Ultimate byl zájem,“ říká analytik Stephen Baker z NPD Group, ale prodejními čísly se edicím Home Premium a Professional nemohl vůbec rovnat. Baker proto očekává, že pokud Microsoft edici Windows 8 Ultimate vydá, tak jen pro OEM výrobce. Jinými slovy, Ultimate se podle něj do volného prodeje vůbec nedostane a maximálně se objeví předinstalovaná v high-endových počítačích.

Pro běžné spotřebitele tak budou podle všeho určené jen dvě edice Windows 8 – Home Premium, která se jen bude jinak jmenovat, a Professional pro podnikatele nebo uživatele, kteří chtějí být stále připojeni k firemní síti. Pro podniky, které plánují nasadit Windows 8 na větším počtu zařízení, pak bude tradičně připravena edice Enterprise.

Nezahrnutí Ultimate do seznamu edic pro Windows 8 by z pohledu Microsoftu dávalo smyl. Šlo by o další krok v postupném opuštění této verze. Před třemi roky a jen několika měsíce před vydáním Windows 7 totiž Microsoft ukončil vydávání často kritizovaných systémových doplňků Ultimate Extras, které se poprvé objevily v Ultimate edici Windows Vista.

Vedle základních tří edic je tu i možnost, že Microsoft pro Windows 8 připraví také edice Starter a Home Basic, stejně jako u Windows 7. Pomocí těchto značně osekaných verzí se společnost snaží čelit šíření pirátských kopií a například Windows 7 Starter se hojně používá i v méně náročných netboocích.

O skutečném množství edic však zatím můžeme jen spekulovat. Microsoft jejich seznam stále nezveřejnil a na konkrétní dotazy také nereaguje. Oficiální oznámení by ale mohlo přijít již příští týden na veletrhu Mobile World Congress v Barceloně, během kterého bude mj. uvolněna Consumer Preview verze Windows 8.

Byl pro vás článek přínosný?