Hlavní navigace

Windows 8: Microsoft prý cíleně blokuje používání Linuxu

24. 9. 2011

Sdílet

 Autor:
Jeden z vývojářů Red Hatu přišel s tvrzením, že Microsoft ve Windows 8 používá standard UEFI s cílem znemožnit používání Linuxu a jiných systémů. Microsoft to ale popírá.

Jak na svém blogu píše Matthew Garrett, vývojář společnosti Red Hat, Microsoft ve Windows 8 používá bootovací technologii UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) takovým způsobem, že „koncový uživatel vlastně nemá svůj počítač vůbec pod kontrolou.“ Microsoft ale tvrdí, že je toto tvrzení založeno na nepochopení záměrů společnosti. „Uživatel má PC naopak zcela pod kontrolou,“ kontroval svým příspěvkem programový manažer Tony Mangefeste.

Spor vznikl v úterý, kdy Garrett ve svém blogovém příspěvku upozornil, že na Microsoftem certifikovaných zařízeních s Windows 8 pravděpodobně nebude možné používat kopie jiných operačních systémů jako třeba Linux. Uživatelé si podle něj nebudou moci nainstalovat Linux jako druhý operační systém ani jeho kopií zcela nahradit Windows.

Své tvrzení Garrett zdůvodňuje tím, že Windows 8 budou po hostitelském počítači vyžadovat používání UEFI, standardu pro zabezpečené spuštění systému, který je považován za nástupce klasického BIOSu. UEFI bude po operačním systému vyžadovat digitální klíč, jinak se systém nenačte. UEFI pak může blokovat operace jakéhokoliv programu či ovladače, pokud nejsou opatřeny tímto klíčem. Má se tak zabránit infikování počítače tím, že by malware změnil bootovací proces.

Microsoft bude používání zabezpečeného bootování po hardwarových výrobcích přímo požadovat. Každé zařízení by tak mělo být opatřeno digitálním klíčem od Microsoftu nebo hardwarového výrobce. Právě takové řešení ale může být podle Garretta překážkou pro příznivce jiných operačních systémů. Neexistuje podle něj totiž žádná záruka, že OEM výrobci zajistí podporu také pro ostatní systémy.

Tony Mangefeste sice přiznává, že jediným cílem Microsoftu je zajistit bezpečný běh Windows 8. Na druhou stranu prý ale bude plně záležet na OEM partnerech, zda umožní také spouštění ostatních operačních systémů bez digitálního klíče. O zajištění podpory se už musí postarat vývojáři daného systému.

Byl pro vás článek přínosný?