Hlavní navigace

Windows File Recovery – nová utilita pro obnovu dat, přímo od Microsoftu

3. 7. 2020

Sdílet

 Autor: © dny3d - Fotolia.com
Microsoft nabízí novou aplikaci pro Windows 10 sloužící k obnově nechtěně smazaných dat. Vyžaduje jistou znalost práce s příkazovým řádkem.

Nechtěně smazat soubor se občas podaří každému. Pokud skončí jen v Koši, nejde o až tak závažný problém. V závažnějších případech však může být jeho obnova noční můrou. Microsoft pro tyto případy pro Windows 10 připravil nový nástroj, tzv. zt. Pravda, jeho použití si žádá jistou znalost práce v příkazovém řádku.

Nová aplikace, která je k dostání ve Windows Store, nabízí možnosti obnovy souborů, vyžaduje Windows 10 build 19041 či vyšší a dokáže obnovit soubory jen z pevného disku, nikoliv ty uložené v cloudu. K obnově je potřeba ještě disk číslo dvě, tedy klidně USB disk.

Windows File Recovery je v zásadě příkazový řádek přestrojený za aplikaci, takže samotný proces obnovy je čistě textově příkazovou záležitostí. Microsoft však uživateli úkon usnadňuje a automaticky vytváří adresář pro obnovené soubory a poskytuje také příklady obnovy vybraných typů souborů. Aplikace primárně pracuje v tzv. Default módu, ačkoliv nabízí dva další: Segment mód a Signature mód.

příloha_ovladnete_sva_data

Default mód využívá k lokalizování ztracených souborů Master File Table, systémový soubor souborového systému NTFS. Pokud MFT chybí nebo je poškozený, lze využít Segment mód, vyžadující segmenty, tedy přehled informací o souboru, které NTFS uchovává v MFT, jako je jméno, datum vzniku, velikost, typ či tzv. cluster/allocation unit index. Signature mód pak vyhledává soubory dle typu (.pdf, .png, apod.) a pokud chcete hledat na extermín disku, lze využít jen ten.

V případě ztráty souboru Microsoft výslovně doporučuje nepoužívat počítač do doby, než můžete provést jeho obnovu s Windows File Recovery. Ve Windows je totiž prostor používaný vymazaným souborem značený coby volný, což znamená, že data stále existují a mohou být obnovena. Jakékoliv další použití počítače však může vést k vytvoření dalších souborů, které tento „volný“ prostor zaplní a dojde tak ke ztrátě původních dat.

Byl pro vás článek přínosný?