Hlavní navigace

Za kolik bude upgrade na Windows 10? Za 199 dolarů

2. 6. 2015

Sdílet

 Autor: Radan Dolejš, IDG Czech Republic
Microsoft oznámil, že operační systém Windows 10 bude vydán 29. července současně zveřejnil také ceny nového OS. Tento upgrade bude dostupný i v Česku. Víte, kolik budete muset za novinku zaplatit?

Microsoft potvrdil to, o čem se mluví již delší dobu: uživatelé Windows 7 a Windows 8/8.1 budou moci na Windows 10 během prvního roku po vydání tohoto OS přejít zcela zdarma.

Uživatelé Windows 7 Starter, Home Basic, Home Premium a Windows 8/8.1 obdrží verzi Windows 10 Home. Uživatelé Windows 7 Professional, Ultimate a Windows 8.1 Pro pak budou moci přejít na Windows 10 Pro. Korporátní uživatelé mají smůlu, jelikož jejich upgrady jsou řešeny v individuálních licenčních smlouvách.

Microsoft odpověděl i na otázku, kolik bude stát plná verze Windows 7 pro uživatele, kteří mají na svých počítačích v současné době nainstalovánu jednu ze starších verzí Windows nebo ty uživatele, kteří si koupí nový počítač bez operačního systému.

Mluvčí amerického gigantu pro portál Neowin uvedl, že Windows 10 Home se budou prodávat za 119 dolarů (cca 2900 Kč), zatímco cena profesionální verze Windows 10 bude činit 199 dolarů, tedy asi 4900 Kč. Uživatelé Windows 10 Home, kteří se následně rozhodnou upgradovat na profesionální verzi, tak budou moci učinit za doplatek 99 dolarů (cca 2400 Kč).

příloha_ovladnete_sva_data

Microsoft již dříve oznámil, že bude uživatelům Windows 10 poskytovat zcela zdarma podporu po „celou dobu životnosti jejich zařízení“. Tento pojem zatím představitelé amerického gigantu nevysvětlili, avšak očekává se, že záruční doba bude časově ohraničena. Microsoft se totiž zcela jistě nechce dostat do situace, jakou zažil u Windows XP, jež si uživatelé oblíbili natolik, že dlouhou dobu nechtěli přejít na novější verze Windows.

Datum vydání Windows 10 Mobile zatím nebylo zveřejněno, ví se pouze to, že tento operační systém určený pro chytré mobilní telefony a menší tablety bude vydán „později v tomto roce.“

Byl pro vás článek přínosný?