Hlavní navigace

Změnit defaultní prohlížeč ve Windows 11 může být noční můra

20. 8. 2021

Sdílet

 Autor: Fotolia © spaxiax
Microsoft dělá, co může, aby uživatele přiměl používat prohlížeč Edge.

Jestli vás otravuje, jakým způsobem vám Windows 10 neustále podsouvají prohlížeč Edge, Windows 11 možná odepíšete ještě před jejich nainstalováním. Změnit defaultní prohlížeč z Edge na konkurenci v nich totiž bude mnohem náročnější. A nejde jen o prohlížeč, v Jedenáctkách se kompletně mění způsob nastavování defaultních aplikací pro otevírání různých typů souborů.

Jak to bude vypadat v praxi? Na první pohled podobně jako ve Windows 10 – jestliže si stáhnete a budete chtít nainstalovat alternativní prohlížeč, Windows se vás pokusí zarazit a přimět zůstat u Edge. Jestliže však z nějakého důvodu nezakliknete pole, že k návštěvě webových stránek chcete vždy používat právě tento prohlížeč/aplikaci, čeká vás zdlouhavý proces nastavování, v němž budete muset krok za krokem nastavit defaultní aplikaci pro každý konkrétní typ souboru. Jinými slovy, nepůjde už dále jediným klikem nastavit jeden prohlížeč pro všechny, ale budete muset nastavit svého favorita zvlášť pro HTM, HTML, PDF, SHTML, SVG, WEBP, XHT, XHTML, FTP, HTTP i HTTPS.

Cloud24

Ačkoliv je stále možné, že jakmile budou Windows 11 vydány oficiálně, tento mechanismus se změní. V opačném případě je totiž nepřijatelně dlouhý a k jakékoliv uživatelské přívětivosti má setsakramentsky daleko. Microsoft tvrdí, že neustále „naslouchá a učí se ze zpětné vazby uživatelů“, která pomáhá utvářet Windows 11, a je tak možné, že kritika, kterou po představení změn v nastavování defaultního prohlížeče schytal, jej přiměje od záměru odstoupit. Ta přitom nepřichází jen z řad uživatelů, ale i od konkurence.

„Směr, jakým se ubírají Windows, nás znepokojuje čím dál tím víc. Od uvedení Windows 10 musí uživatelé podnikat dodatečné a zbytečné kroky, aby si nastavili defaultní nastavení svého prohlížeče. Takové omezování je přinejlepším matoucí a zdá se, že jeho smyslem je podrýt rozhodnutí uživatele vybrat si jiný prohlížeč,“ uvedla Selena Deckelmannová, viceprezidentka Firefoxu. Ještě méně vybíravě se vyjádřil mluvčí za prohlížeč Vivaldi: „Ze strany Microsoftu nejde o nic nového, jen je to stále horší. S každou další verzí Windows je obtížnější nastavit si defaultní prohlížeč, protože jim je jasné, že jediný způsob, jak lidi přimět používat jejich prohlížeče, je nedat jim na výběr.“

Byl pro vás článek přínosný?