Hlavní navigace

3D tisk už si poradí i s elektronikou

27. 4. 2014

Sdílet

 Autor: © Prusa Research
Skupina studentů ze Stanfordovy univerzity vytvořila doplněk pro trojrozměrnou tiskárnu, díky kterému bude touto metodou možné vyrábět i herní ovladače či jinou elektroniku.

„Náš projekt umožňuje 3D tiskárnám spojit vodivý materiál s tradičním plastem. Vodivý materiál lze přitom vložit do 3D modelu a vytisknout jej v rámci jediného 3D tiskového procesu,“ vysvětlil podstatu nové technologie Alex Jais, jeden ze tří studentů, kteří vytvořili tiskovou hlavu. Dalšími autory jsou Rohan Maheshwari a Manal Dia.

Tisková hlava, kterou její autoři pojmenovali Rabbit Proto, je navržena tak, aby bez problémů pasovala na několik různých verzí tiskárny RepRap. Návod na sestavení tiskárny RepRap si každý může stáhnout z internetu.

Rabbit Proto existuje pod licencí open source a vzhledem k otevřenosti projektu jeho autoři počítají s tím, že se do něj zapojí další vývojáři.

Rozšíření tiskové hlavy je tvořeno stříkačkou s 1,37mm tryskou dávkující vodivý inkoust. Autoři projektu dosud používali křemík plněný stříbrem, ovšem nyní spolupracují se společností Bare Conductive, která vyrábí vodivý inkoust z grafitové pasty.

Poslední prototyp tiskárny s rozšířením Rabbit Proto vytvořil vodivé obvody vložené do plastových dílků puzzle. Spojením těchto dílků pak vznik funkční obvod.

Rabbit Proto není prvním projektem, který se zabývá trojrozměrným tiskem elektroniky. Australská společnost Cartesian vytvořila tiskárnu Argentum, která stříká vodivý inkoust (tvořený stříbrnými nanočásticemi) na papír, tkaniny, akryl, plasty a jiné sklolaminátové substráty. Tím vznikají pevné a flexibilní desky plošných spojů, které lze dokonce vetkat i do oblečení.

Argentum si snaží na svou výrobu získat peníze na serveru KickStarter. Původně stanovená cílová částka 37 tisíc dolarů byla překonána o 137 tisíc dolarů. Zařízení by mělo být k dispozici v září za cenu 1 599 dolarů.

příloha_ovladnete_sva_data

Tvůrci projektu Rabbit Proto chtěli původně peníze pro svůj projekt získat prostřednictvím neziskové organizace Stanfordovy univerzity StartX. Potom se jim však podařilo vytvořit funkční prototyp a rozhodli se raději rovnou vytvořit vlastní startup. Pořizovací cena jejich technologie by měla začínat na 350 dolarech. Spuštění distribuce očekávají někdy během léta.

 

Byl pro vás článek přínosný?