Hlavní navigace

Banky pracují na vlastních aplikacích pro mobilní platby

2. 11. 2014

Sdílet

 Autor: MasterCard
Několik velkých amerických a mezinárodních bank plánuje v příštím roce vydat vlastní aplikace určené pro mobilní platby.

Banky budou velkým konkurentem technologických společností jako Apple a Google, chtějí se totiž vrhnout do mobilních plateb. Mají jasnou výhodu – na rozdíl od jiných subjektů (operátoři či sdružení různých prodejců), které se snaží protlačit technologii mobilní peněženky, spravují zákazníkům peníze a mají o nich mají detailní přehled.

„Banky po celém světě na tom nyní pracují,“ uvedl senior viceprezident pro mobilní platby ve společnosti MasterCard James Anderson. Nejmenoval žádné konkrétní bankovní domy, avšak uvedl, že MasterCard již s nimi jedná o přidání mobilních plateb do existujících aplikací, které miliony uživatelů po celém světě již mají v telefonech.

Nejpravděpodobnější je, že se tak stane prostřednictvím technologie zvané „emulace hostitelské karty“, jež byla představena v mobilním operačním systému Androidu 4.4 KitKat. Ta umožňuje aplikacím emulovat bezpečnostní čip umístěný na některých bankovních kartách a v iPhonu 6. Emulace zaručí širší kompatibilitu s telefony, než když by byl vyžadován speciální čip.

O mobilních platbách se až doposud příliš nemluvilo. Google Wallet a Softcard podporovaný operátory již jsou nějakou dobu na trhu, avšak uživatelé o nich příliš nevěděli a pokud ano, moc o ně nestáli. To se změnilo se spuštěním služby Apple Pay 20. října - jen v prvních třech dnech od jejího spuštění byly aktivovány miliony karet. Apple Pay umožňuje platit jednoduše pomocí iPhonu přiložením prstu na jeho biometrický senzor Touch ID. Kvůli úspěchu Apple Pay v příštím roce plánuje spuštění mobilních plateb také PayPal či CurrentC podporovaný největšími americkými prodejci.

příloha_ovladnete_sva_data

Aplikace od bank by však podle expertů mohly úspět mnohem lépe, a to z jasného důvodu: lidem se nechce s žádnou třetí osobou sdílet informace, co nakupují a kde. Apple zdůraznil, že nevidí, za co uživatelé zaplatili, avšak služba Google Wallet funguje tak, že všechny platby procházejí skrze servery společnosti, díky čemuž tento americký gigant získává o svých uživatelích další informace.

Banky však k takovým informacím mají přístup ze své podstaty a dá se proto očekávat, že jim uživatelé díky dobrým zkušenostem s online bankingem či různými mobilními aplikacemi budou věřit.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku